Εξάρθρωση κυκλώματος μπράβων που «σάρωναν» τα μαγαζιά στην Αττική – Και τρεις αστυνομικοί «στο κόλπο»

Εξάρθρωση κυκλώματος μπράβων που «σάρωναν» τα μαγαζιά στην Αττική – Και τρεις αστυνομικοί «στο κόλπο»

Στην εξάρθρωση κυκλώματος μπράβων και εκβιαστών, με τρεις υπο-οργανώσεις, που πουλούσαν προστασία και εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής, προχώρησε η Ασφάλεια Αττικής.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης συνελήφθησαν 21 μέλη του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά, ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 76 ατόμων, εκ των οποίων τα 37 ως βασικά μέλη, και τα 39 ως περιφερειακά.

Ανάμεσα τους και τρεις αστυνομικοί, ο ένας μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Οι αστυνομικοί τους έδιναν εκ των έσω πληροφορίες ή τουλάχιστον έτσι τους πουλούσαν εκδούλεψη για να φαίνονται χρήσιμοι στη μαφία και να παίρνουν περισσότερα χρήματα. Όλοι τους φεύγουν από το Σώμα. Τα μέλη του κυκλώματος είναι κυρίως άτομα φουσκωμένα από τα γυμναστήρια και τα αναβολικά που με μία εντολή έδερναν όποιον ήθελε ο αρχηγός. Έπαιρναν μέτρα προστασίας για να μην τους παρακολουθούμε, ενώ υπήρχαν απόλυτα διακριτοί ρόλοι. Ενδεικτικό είναι ότι υπήρχαν άτομα που έκαναν τη δουλειά του εισπράκτορα αποκλειστικά. Περνούσαν κάθε μήνα ή κάθε εβδομάδα από τα μαγαζιά και έκαναν ταμείο», λέει αστυνομική πηγή.

Τα μέλη των οργανώσεων παρείχαν προστασία σε τουλάχιστον 150 καταστήματα, ενώ στην κατοχή τους και σε κατ΄ οίκον έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 22.250 ευρώ, ένα πιστόλι, 140 φυσίγγια, δύο αλεξίσφαιρα γιλέκα, ένα πιστόλι κρότου, πέντε αυτοκίνητα, δύο μηχανές, σιδερογροθιές, μαχαίρια, αναβολικά, χάπια, μικροποσότητες κάνναβης, ασύρματοι και κινητά τηλέφωνα.

Το χρονικό

Μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε χθες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν 18 ημεδαποί, ηλικίας από 20 έως 46 ετών, και 3 υπηκόοι Αλβανίας ηλικίας 22, 26 και 32 ετών.

Αναζητούνται ακόμη 55 άτομα εκ των οποίων, μέχρι στιγμής, έχουν ταυτοποιηθεί τα 22.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα – για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης κατ’ επάγγελμα, της κλοπής, της μαστροπείας, της πλαστογραφίας, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της παράβασης καθήκοντος, καθώς και για παράβαση των νόμων περί όπλων, περί εξαρτησιογόνων ουσιών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο σκοπός των οργανώσεων, οι οποίες δραστηριοποιούντο τουλάχιστον από το έτος 2014, ήταν να εκβιάζουν τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, που λειτουργούσαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, απειλώντας τόσο τους ίδιους όσο και τις επιχειρήσεις τους και να απαιτούν διάφορα χρηματικά ποσά, με το πρόσχημα της «παροχής προστασίας» στα καταστήματά τους. Επίσης ορισμένα από τα μέλη προέβαιναν σε καθημερινή βάση, στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κοκαΐνης. Από τις παράνομες αυτές δραστηριότητες, αποκόμιζαν τεράστια χρηματικά ποσά.

Όπως διαπιστώθηκε, οι ανωτέρω οργανώσεις συνεργάζονταν μεταξύ τους, μοίραζαν τις περιοχές δραστηριοποίησης και τα καταστήματα στα οποία παρείχαν προστασία, ενώ είχαν μέλη τα οποία ενεργούσαν από κοινού κατά την προσέγγιση των καταστηματαρχών και την είσπραξη της «προστασίας».

Οι κακουργηματικές πράξεις που διέπραξαν οι κατηγορούμενοι, οι περισσότεροι των οποίων δεν είχαν καμία επαγγελματική δραστηριότητα, διακρίνονταν από αυξημένη απαξία και αντικοινωνικότητα, ενώ όλα τα μέλη είναι σεσημασμένα για ομοειδείς πράξεις (εκβιάσεις, ναρκωτικά, όπλα κτλ). Επιπλέον, πρόκειται για ιδιαίτερα βίαια άτομα, που δεν δίσταζαν να χτυπήσουν άτομα και να προκαλέσουν επικίνδυνες σωματικές βλάβες, με τη χρήση αντικειμένων (σιδερογροθιές), ακόμα και για ασήμαντους λόγους.

Στην κατοχή τους και σε έρευνες στις οικίες τους, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

• Το χρηματικό ποσό των -22.550- Ευρώ
• Πέντε (5) αυτοκίνητα
• Δυο (2) μοτοσικλέτες
• Ένα (1) πιστόλι
• Ένα (1) πιστόλι κρότου
• Εκατόν σαράντα (140) φυσίγγια
• Μια (1) γεμιστήρα πιστολιού
• Τέσσερις (4) σιδερογροθιές
• Μια (1) πτυσσόμενη ράβδος
• Δυο (2) αλεξίσφαιρα γιλέκα
• Ένα (1) ζευγάρι χειροπέδες
• Τρία (3) μαχαίρια
• Μικροποσότητα κάνναβης
• Τριάντα (39) αναβολικά δισκία
• Πέντε (5) συσκευές ασύρματης επικοινωνίας
• Σαράντα εννέα (49) συσκευές κινητών τηλεφώνων

Οι διώξεις

Ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα και σειρά πλημμεληματικών πράξεων άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των κατηγορουμένων για εκβιασμούς και εμπορία ναρκωτικών ουσιών.

Ενώπιον του εισαγγελέα οδηγήθηκαν 20 συλληφθέντες αλλά συνολικά οι κατηγορούμενοι είναι 68. Ο εισαγγελέας, Δημήτρης Γκύζης, άσκησε διώξεις για συγκρότηση διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη εκβίαση κατά συρροή, τετελεσμένη και σε απόπειρα, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (αγορά, κατοχή και πώληση στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης), οπλοκατοχή, κλοπές και άλλα αδικήματα.

Οι κατηγορούμενοι οδηγούνται ενώπιον του ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν.Σχόλια