Εξαρθρώθηκε εγκληματική σπείρα που «ξάφριζε» εταιρείες & καταστήματα στα Βόρεια και Νότια προάστια Αττικής

Εξαρθρώθηκε εγκληματική σπείρα που «ξάφριζε» εταιρείες & καταστήματα στα Βόρεια και Νότια προάστια Αττικής

Στη σύλληψη τεσσάρων αλλοδαπών, υπηκόων Αλβανίας, που διέπρατταν διακεκριμένες κλοπές σε βάρος εταιρειών και καταστημάτων σε περιοχές των νοτίων και βορείων προαστίων της Αττικής, προχώρησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής και το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου.

Η εγκληματική σπείρα θεωρείται υπεύθυνη για τουλάχιστον 30 περιπτώσεις διαρρήξεων – κλοπών, ενώ το οικονομικό όφελος των δραστών από τις παράνομες δραστηριότητές τους υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 210.000 ευρώ σε μετρητά και το ποσό των 150.000 ευρώ σε αξία κλαπέντων αντικειμένων.

Αναλυτικότερα, μετά από συντονισμένη επιχείρηση των αρχών, συνελήφθησαν τέσσερις αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 25, 27, 28 και 36 ετών, οι οποίοι το τελευταίο εξάμηνο, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, με διακριτούς ρόλους και διέπρατταν μεθοδικά και οργανωμένα κλοπές σε βάρος εταιρειών και καταστημάτων. Μάλιστα, οι δράστες στοχοποιούσαν κυρίως εταιρίες εντός των οποίων πιθανολογούσαν την ύπαρξη χρηματοκιβωτίου.

Η σπείρα δρούσε με «επαγγελματικό» τρόπο, διαθέτοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό και λαμβάνοντας ιδιαίτερες προφυλάξεις και μέτρα ώστε να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός της.

Οι δράστες κινούμενοι με διαφορετικά οχήματα, ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα, εντόπιζαν γραφεία εταιρειών ή μεγάλα καταστήματα και τα έθεταν σε παρακολούθηση, για να συλλέξουν τις απαραίτητες πληροφορίες και να σχεδιάσουν τον τρόπο δράσης τους.

Όταν έφτανε η ημέρα που είχαν αποφασίσει να «χτυπήσουν», οι δράστες προσέγγιζαν το στόχο τους μεμονωμένα, με διαφορετικά οχήματα, τα οποία στάθμευαν σε κοντινή απόσταση και σε διαφορετικές θέσεις. Ο ένας εκ των συνεργών παρέμενε εκτός του κτιρίου για να φυλάει «τσίλιες» και οι άλλοι εισέρχονταν στην εταιρεία και άμεσα εξουδετέρωναν τα συστήματα συναγερμού, με την αποκοπή των τηλεφωνικών καλωδίων και τη χρήση ηλεκτρονικής συσκευής απενεργοποίησης σημάτων κινητής τηλεφωνίας.

27042015diarixeis1

Παράλληλα, και προκειμένου να προφυλαχτούν από τις κάμερες, αφαιρούσαν τα καταγραφικά μηχανήματα κλειστού κυκλώματος που διέθεταν οι εταιρείες.

Για τις διαρρήξεις των γραφείων και των χρηματοκιβωτίων χρησιμοποιούσαν φιάλες οξυγόνου και προπανίου, επαγγελματικά τρυπάνια, κόφτες, φακούς και διάφορα ειδικά διαρρηκτικά εργαλεία. Έφεραν δε μαζί τους ενδύματα και υποδήματα προκειμένου να αλλάζουν μετά από κάθε επιχείρηση.

Ενδεικτικό του «επαγγελματικού» τρόπου δράσης τους είναι ότι προ της αποχώρηση τους, ψέκαζαν με ειδικό υγρό τις επιφάνειες που είχαν έρθει σε επαφή ώστε να μην είναι δυνατή η εύρεση και επεξεργασία βιολογικού υλικού.

Στη συνέχεια οι δράστες έφευγαν μεμονωμένα και συναντιόντουσαν σε μεγάλη απόσταση για το διαχωρισμό και τη διανομή των κλοπιμαίων.

Στην κατοχή των συλληφθέντων, καθώς και σε έρευνα στα σπίτια και στα οχήματα τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– Το χρηματικό ποσό των 10.720 ευρώ και 500 δολάρια Η.Π.Α.
– Πλήθος κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τιμαλφή, ρολόγια κλπ.
– Μία συσκευή απενεργοποίησης σημάτων κινητής τηλεφωνίας ( jammer )
– Πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, γάντια, κουκούλες κ.α.
– Πέντε (5) φιάλες οξυγόνου και προπανίου.
– Δύο (2) οχήματα Ι.Χ.Ε

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν τριάντα (30) περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών και ενδεικτικά τεχνικής εταιρείας, κοσμηματοπωλείου, εταιρείας πώλησης μηχανών καφέ, δισκογραφικής εταιρείας και εταιρείας υπολογιστών στο Νέο Ψυχικό, δύο (2) ναυτιλιακών εταιρειών στη Γλυφάδα, εταιρείας παιχνιδιών στην Κηφισιά, εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στο Χολαργό και στην Αργυρούπολη, φαρμακευτικής εταιρείας στην Παλλήνη κλπ.

27042015diarixeis2

Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί ξανά στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα και είχαν εκτίσει ποινές φυλάκισης.

Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε για κύρια ανάκριση σε Τακτικό Ανακριτή.


Σχόλια