Εξέταση αίματος βρίσκει τις μεταστάσεις του καρκίνου στο μαστό

Εξέταση αίματος βρίσκει τις μεταστάσεις του καρκίνου στο μαστό

Εξέταση αίματος, ενδεχομένως θα μπορεί να σώσει ζωές, εντοπίζοντας καρκινικούς όγκους που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται και πάλι μετά την αγωγή, αναφέρει νέα έρευνα.

Επιστήμονες του Institute of Cancer Research, στο Λονδίνο, ανακάλυψαν ίχνη καρκίνου στο μαστό, 8 μήνες πριν τη χρονική στιγμή που θα ανακάλυπταν οι γιατροί την υποτροπή.

Στη δοκιμή, το τεστ εντόπισε 12 καρκίνους στις 15 γυναίκες που υποτροπίασαν.

Ειδικοί δήλωσαν ότι χρειάζεται χρόνος πριν το τεστ μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στα νοσοκομεία.

Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Science Translational Medicine’’, περιλήφθηκαν 55 ασθενείς που αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο υποτροπής λόγω του μεγέθους του όγκου.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν το μεταλλαγμένο DNA του όγκου και στη συνέχεια συνέχισαν να εξετάζουν το αίμα για αυτές τις μεταλλάξεις.
15 ασθενείς υποτροπίασαν και η εξέταση αίματος έδωσε έγκαιρη προειδοποίηση για 12 από αυτές.

Οι υπόλοιπες 3 ασθενείς είχαν καρκίνο που εξαπλώθηκε στον εγκέφαλο, όπου ο προστατευτικός αιματοεγκεφαλικός φραγμός πιθανόν εμπόδισε κύτταρα του καρκίνου να εισχωρήσουν στο κυκλοφορικό.

Η εξέταση εντόπισε καρκινικό DNA σε μια ασθενή που δεν υποτροπίασε.

Ειδικοί ελπίζουν ότι ο εντοπισμός του καρκίνου νωρίτερα σημαίνει ότι οι αγωγές, περιλαμβανομένης της χημειοθεραπείας, μπορούν να αρχίσουν νωρίτερα και να βελτιώσουν τις πιθανότητες επιβίωσης.

Η ανάλυση του αίματος είναι σχετικά φτηνή. Ωστόσο, η διερεύνηση του DNA του όγκου για μεταλλάξεις είναι ακριβή.

Πηγή : isotimos.comΣχόλια