Έξυπνο ηλεκτρονικό εισιτήριο για τις αστικές συγκοινωνίες

Έξυπνο ηλεκτρονικό εισιτήριο για τις αστικές συγκοινωνίες

Ο διεθνής διαγωνισμός για το έξυπνο ηλεκτρονικό εισιτήριο των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας που θα αντικαταστήσει το χάρτινο και την κάρτα απεριορίστων διαδρομών, ξεμπλόκαρε από το Συμβούλιο επικρατείας και έτσι η διαδικασία προχωρά κανονικά.

Ανάδοχος του έργου έχει ανακηρυχθεί η εταιρεία «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ- LG CNS CO LTD».

Ο επίμαχος διαγωνισμός περιλαμβάνει την έκδοση ηλεκτρονικών καρτών, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τα χάρτινα μεμονωμένα εισιτήρια και τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών.
Το έξυπνο ηλεκτρονικό εισιτήριο ή οι «έξυπνες κάρτες» θα είναι δύο τύπων και η επικύρωσή τους θα γίνεται εξ αποστάσεως χωρίς ο επιβάτης να εισάγει την κάρτα στο μηχάνημα.

Αναλυτικότερα, το έξυπνο ηλεκτρονικό εισιτήριο θα είναι μια κάρτα μνήμης χωρίς επαφή (Contactless Smart Card-SC), στην οποία θα μπορούν να αποθηκεύονται χρηματική αξία (stored Value), χρόνος ή αριθμός μετακινήσεων.

Ο δεύτερος τύπος κάρτας, θα είναι χωρίς επαφή (Contactless Smart Card-SC) με μικροεπεξεργαστή, η οποία θα εξυπηρετεί διάφορους τύπους κομίστρου, όπως είναι ο ιαπεριόριστες διαδρομές, οι διαδρομές μεγάλης διάρκειας κ.λπ.

Η επαναφόρτιση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων θα γίνεται σε διάφορα σημεία πώλησης, ενώ και στους δύο τύπους καρτών θα μπορούν να αποθηκεύουν είτε εβδομαδιαίο ή μηνιαίο εισιτήριο ή αριθμό μετακινήσεων (εισιτήρια 10 μετακινήσεων).

Τα ηλεκτρονικά εισιτήρια θα πρέπει να επικυρώνονται σε κάθε επιβίβαση, με τη χρήση τερματικής συσκευής που θα είναι εγκατεστημένη στο εσωτερικό των οδικών μέσων (λεωφορεία, τρόλεϊ, κ.λπ.).

Στα συγκοινωνιακά μέσα σταθερής τροχίας (μετρό, ηλεκτρικός, προαστιακός σιδηρόδρομος) η επικύρωση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων θα γίνεται στις πύλες εισόδου και εξόδου των σταθμών.

Οι ελεγκτές κομίστρου θα έχουν στην κατοχή τους ειδική φορητή συσκευή ελέγχου μέσω της οποίας θα «διαβάζουν» την κάρτα που θα επιδεικνύει ο επιβάτης κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

 Σχόλια