Έξω φρενών οι συνταξιούχοι δικαστές – Ζητούν συνάντηση με Τσίπρα

Έξω φρενών οι συνταξιούχοι δικαστές – Ζητούν συνάντηση με Τσίπρα

Τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ζητούν να συναντήσουν οι συνταξιούχοι δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι είναι έξω φρενών από την περικοπή των συντάξεων τους κατά 40% (μείωση 894 ευρώ) που έγινε με τον ασφαλιστικό νόμο 4387/2016 που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, ενώ συγκάλεσαν έκτακτη συνέλευση της Ένωσης Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για να λάβουν αποφάσεις.

Αρχικά, οι απόμαχοι δικαστικοί λειτουργοί επισκέφθηκαν αρχικά τον υπουργό Εργασίας, Γεώργιο Κατρούγκαλο, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι με την τελική διατύπωση του άρθρου 13 του νόμου 4387/2016 οι κύριες συντάξεις περικόπτονται άνω του 40%, με την μορφή της αναστολής καταβολής του ποσού της σύνταξης που υπερβαίνει το ποσό των 2.000 ευρώ των ακαθάριστων συντάξιμων αποδοχών.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση, αυτό σημαίνει ότι οι ακαθάριστες συντάξεις των δικαστών, δηλαδή με τον συνυπολογισμό της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΠΥ, της εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και του αναλογούντος φόρου, που υπερβαίνουν το ποσό των 2.000 ευρώ, θα υποστούν μείωση σε ποσοστό άνω του 40% από αυτά που ήδη καταβάλλονται. Σε σχέση δε με τις συντάξεις που καταβάλλονταν το έτος 2010, η σωρευτική μείωσή τους ανέρχεται σε 80% περίπου.

Η Ένωση αναφέρει ως παράδειγμα ότι οι συντάξεις των προέδρων του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίες ήταν 2.274 ευρώ, περιορίζονται στα 1.380 ευρώ. Φυσικά, αντίστοιχες θα είναι και οι περικοπές για τους κατώτερους βαθμούς. Αυτό σημαίνει, συνεχίζει η Ένωση, ότι «ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ισότιμο και ισόκυρος, κατά το Σύνταγμα, του Πρωθυπουργού (εκτελεστική εξουσία) και του Προέδρου της Βουλής (νομοθετική εξουσία) θα λαμβάνει στο εξής μηνιαία σύνταξη 1.380 ευρώ περίπου, αντί 2.274 ευρώ που ελάμβανε μέχρι τώρα (μείωση 894 ευρώ)».

Ακόμη, η Ένωση υπογραμμίζει ότι «τις ίδιες σαρωτικές μειώσεις υφίστανται και οι συντάξεις των χιλιάδων συνταξιούχων του Δημοσίου των οποίων οι ακαθάριστες αποδοχές υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ».

Τέλος, η Ένωση Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καταλήγει ότι οι μειώσεις των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών, «εκτός από την οικονομική εξόντωση των συνταξιούχων δικαστών, αποτελεί και βάναυση προσβολή του κύρους και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».Σχόλια