Φ. Τσαλίδης : Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πλήρωσε «αμαρτήματα» που σχετίζονται με το παρελθόν και τρίτους

Φ. Τσαλίδης : Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πλήρωσε «αμαρτήματα» που σχετίζονται με το παρελθόν και τρίτους

«Η εταιρία πλήρωσε «αμαρτήματα» που σχετίζονται με το παρελθόν και τρίτους» τονίζει ο καθηγητής, διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ Φίλιππος Τσαλίδης μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ενώ σε ό,τι αφορά το τίμημα της πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς σιδηρόδρομους (45 εκατ. ευρώ) το χαρακτηρίζει «πάρα πολύ χαμηλό».

Ο κ. Τσαλίδης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μιλάει για την επόμενη μέρα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δηλώνοντας: «Όπως γνωρίζετε, υπάρχει η διαδικασία για την υπογραφή της Συμφωνίας Μεταβίβασης Μετοχών (Shares Purchase Agreement – SPA), μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των Ιταλικών Σιδηροδρόμων. Αμέσως μετά επίκειται ο έλεγχος της SPA από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μέχρι την υπογραφή της SPA, η σημερινή διοίκηση θα ασκεί την εκτελεστική της εξουσία όπως την ασκεί και σήμερα, δηλαδή χωρίς παρεμβάσεις στο έργο της. Μετά την υπογραφή της SPA, η διοίκηση θα έχει περιορισμένη αυτονομία στις κινήσεις της (όπως περιγράφεται στη Συμφωνίας Μεταβίβασης των Μετοχών)».

Mάλιστα, δίνοντας προτεραιότητα στους εργαζόμενους και στους πελάτες ε ωσότου ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών, επισημαίνει ταυτόχρονα πως η διοίκηση συνεχίζει το αναπτυξιακό της έργο. Παράλληλα θεωρεί ανακριβείς τις θεωρίες περί κρυφών πληρωμών των εργαζομένων ενώ κάνει λόγο για σκοπιμότητες, με σημαντικότερη (ίσως) εκείνη του «ευνουχισμού» της διοίκησης. Η αλήθεια είναι ότι η διοίκηση μέσω της αναδιάρθρωσης της εταιρίας και της αξιοποίησης του προσωπικού της μπορούσε να δώσει συγκεκριμένες αυξήσεις σε συγκεκριμένους κλάδους των εργαζομένων, με ταυτόχρονη αύξηση του μεταφορικού της έργου και χαμηλότερο κόστος. Εκτιμάται ότι, με τις ενέργειες αυτές, το ετήσιο οικονομικό κόστος της εταιρείας θα είχε μια μείωση της τάξης των 500.000 ευρώ περίπου».

Ο κ.Τσαλίδης αναφέρθηκε στην οικονομική επιβάρυνση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων το τελευταίο διάστημα, εξηγώντας ότι αυτή προσεγγίζει τα 3,5 εκ. ευρώ. Τους επόμενους μήνες είναι απαραίτητο να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, τόσο από πλευράς διοίκησης όσο και από πλευράς εργαζομένων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί αυτή η ζημία. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ταυτόχρονα όμως η μείωση αυτής της ζημίας εξαρτάται και από εξωγενείς παράγοντες, όπως από τη διαθεσιμότητα (του απαραίτητου για το μεταφορικό της έργο) τροχαίου υλικού».Σχόλια