Φάιμαν: Δε θα περιφράξουμε την Αυστρία για να ελέγξουμε την εισροή προσφύγων – Σε συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες τα μέτρα στα σύνορα

Φάιμαν: Δε θα περιφράξουμε την Αυστρία για να ελέγξουμε την εισροή προσφύγων – Σε συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες τα μέτρα στα σύνορα

Ότι «δε θα περιφράξουμε την Αυστρία», αλλά πρέπει να «λάβουμε προληπτικά τεχνικά μέτρα για έναν καλύτερο έλεγχο και να διασφαλίσουμε επαρκή και κατάλληλα για το χειμώνα καταλύματα για διερχόμενους πρόσφυγες», διαβεβαίωσε ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο στη Βιέννη.

Οι παραπάνω δηλώσεις του καγκελάριου, έρχονται ως «διόρθωση» προηγούμενων δηλώσεων της υπουργού Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, ότι η Αυστρία θα υψώσει φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σλοβενία για να ελέγξει την εισροή προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της.

Σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, τα σχεδιαζόμενα μέτρα στα αυστριακά σύνορα πρέπει να προχωρήσουν σε στενή συνεννόηση με τη Γερμανία και άλλες γειτονικές χώρες, ενώ στο ζήτημα αυτό δεν χρειάζεται κοντόφθαλμη πολιτική, αλλά πρέπει με προνοητικό συντονισμό με τους άλλους να επιτευχθεί η διασφάλιση των συνοριακών ελέγχων και η αποφυγή ενός μεγάλου συνωστισμού ανθρώπων.

«Πρόκειται για τάξη και έλεγχο. Δε θα υπάρξει ένας φράκτης γύρω από την Αυστρία», ξεκαθάρισε ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι αρχικά θα γίνει επεξεργασία μιας πρότασης από ειδικούς των υπουργείων Εσωτερικών και Άμυνας για την τεχνική ασφάλεια στην περιοχή των συνόρων.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι προγραμματίζονται προσαρμογές στο αυστριακό Δίκαιο για το Άσυλο και μια αύξηση των συνοριακών δυνάμεων, με την αποστολή επιπλέον 1.000 αστυνομικών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα και περαιτέρω αύξησης του αριθμού τους κατά 2.000, όπως επίσης ενίσχυση σε περίπτωση ανάγκης με υπηρετούντες σε εναλλακτική στρατιωτική θητεία.

Μια ενεργός πολιτική στο θέμα των προσφύγων, σημαίνει ωστόσο, όπως παρατήρησε, προπάντων την παροχή βοήθειας στις περιοχές της κρίσης και πως η Τουρκία πρέπει να είναι ένας κεντρικός συνομιλητής για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Νωρίτερα, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Oe1, είχε ισχυριστεί ότι η Αυστρία, θα υψώσει φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σλοβενία, η οποία είναι επίσης κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της συνθήκης Σένγκεν, προκειμένου να ελέγξει την εισροή προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της.

«Στόχος είναι η συντεταγμένη και ελεγχόμενη είσοδος στη χώρα μας και όχι το κλείσιμο των συνόρων», εξήγησε η ίδια, προσθέτοντας ότι «Τις τελευταίες εβδομάδες ομάδες προσφύγων εμφανίστηκαν ανυπόμονοι, επιθετικοί» και θέλουμε «να λάβουμε όλες τις προφυλάξεις».Σχόλια