Φάιμαν για προσφυγικό: Πρέπει να προστατευθούν πρωτίστως τα σύνορα Ελλάδας & Ιταλίας

Φάιμαν για προσφυγικό: Πρέπει να προστατευθούν πρωτίστως τα σύνορα Ελλάδας & Ιταλίας

Ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να γίνεται πρώτα στην Ελλάδα και την Ιταλία, τόνισε σήμερα ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη.

Παράλληλα, ο κ. Φάιμαν εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την Αφρική, η οποία αρχίζει την Πέμπτη, θα προχωρήσει σε διεύρυνση των μέτρων προστασίας των κοινοτικών εξωτερικών συνόρων.

Όπως τόνισε ο ίδιος, πρέπει επίσης να οριστικοποιηθούν οι συμφωνίες με την Τουρκία, ενώ επιπλέον, όπως επεσήμανε, θα πρέπει επιτέλους να δημιουργηθούν τα κέντρα κατανομής των προσφύγων.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, η μοναδική βιώσιμη λύση, μακροπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, για τους πρόσφυγες που γίνονται δεκτοί στην Ευρώπη, είναι η συμμετοχή όλων των χωρών – μελών της ΕΕ στη διαδικασία κατανομής τους.

Κατά την άποψή του, όλα τα άλλα αποτελούν έκτακτα μέτρα, τα οποία οδηγούν περισσότερο σε μετατόπιση του προβλήματος, αλλά όχι σε επίλυσή του.

Αναφερόμενος στα περαιτέρω βήματα επί του θέματος στην Αυστρία, ο καγκελάριος ανακοίνωσε ότι προβλέπονται για φέτος δύο συναντήσεις συντονισμού στο θέμα της μετανάστευσης: αφενός μια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για μια κοινή στάση στους τομείς της αγοράς εργασίας και της κατοικίας, αφετέρου μια συνάντηση με τους τοπικούς κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων για την μέριμνα των παιδιών και τη σχολική εκπαίδευση.

Στόχος πρέπει να είναι η ταχεία και αποτελεσματική συνένωση των δυνάμεων, καθώς, όσο νωρίτερα ξεκινά η ενσωμάτωση τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα για την κοινωνική συνοχή και τη διατήρηση της έννομης τάξης, κατέληξε ο κ. Φάιμαν.Σχόλια