«Φαρμακερά» βέλη της Μαργαρίτας Παπανδρέου για τη Δήμητρα Λιάνη: Την παρουσίαζαν ως «πόρνη»

«Φαρμακερά» βέλη της Μαργαρίτας Παπανδρέου για τη Δήμητρα Λιάνη: Την παρουσίαζαν ως «πόρνη»

Την απέχθεια που τρέφει έως σήμερα για τη Δήμητρα Λιάνη, περιγράφει με… κάθε τρόπο η Μαργαρίτα Παπανδρέου, στο βιβλίο της «Έρωτας και Εξουσία», που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ενδεικτικοί της περιφρόνησής της απέναντι στη Λιάνη είναι αρκετοί διάλογοι ανάμεσα στην ίδια και τον Ανδρέα Παπανδρέου, που περιλαμβάνονται στο βιβλίο της.

«Ενώ ο Τύπος με παρουσίαζε ως μια γυναίκα με κλάση [περιωπής], συγχρόνως έκανε τη σύγκριση με την αεροσυνοδό, παρουσιάζοντας εκείνην σαν μια γυναίκα του δρόμου, μια πόρνη. Είπα στον Ανδρέα ‘’δεν νομίζω πως έχουν κατασκευάσει αυτή την ιστορία. Η φήμη της από το παρελθόν είναι γνωστή’’. Ο Ανδρέας απάντησε ‘’ποτέ δεν το έκανε για τα λεφτά’’. Και τότε εγώ απάντησα ‘’α, απλώς της αρέσει’’. Θα μπορούσα να πω ‘’και εμένα μου αρέσει’’ αλλά ήταν μάλλον άκαιρο εκείνη τη στιγμή. Ο Ανδρέας συνέχισε λέγοντας ότι η αεροσυνοδός ‘’δεν δέχεται ποτέ χρήματα ή δώρα, δεν είναι στο στυλ της’’. Αποφάσισα πως δεν ωφελούσε να της επιτεθώ τη στιγμή που εκείνος ήταν προστατευτικός απέναντί της και απέναντι στον εαυτό του», αναφέρει η κ. Παπανδρέου, σε ένα… χαρακτηριστικό των διαθέσεών της απόσπασμα.

«Το μόνο πράγμα που μου έφτιαξε τη διάθεση εκείνο το διάστημα ήταν όταν έμαθα πως κάποιος στην Ελλάδα είχε δώσει σ’ ένα άλογο -ή μήπως γαϊδούρι;- το όνομα της αεροσυνοδού, χρησιμοποιώντας το υποκοριστικό της, ‘’Μιμή’’», αναφέρεται σε άλλο σημείο του βιβλίου.

Ακόμη, η Μαργαρίτα Παπανδρέου αμφισβητεί την ειλικρίνεια των προθέσεών της Δήμητρας Λιάνη ενώ εκείνη συμπαρίστατο στον ασθενή Ανδρέα κατά τις ημέρες του Χέρφιλντ.

Στην ακόλουθη παράγραφο η Λιάνη φέρεται ως ύποπτη σκηνοθεσίας και θεατρινισμού, χωρίς ίχνος ειλικρίνειας στην τρυφερότητα που επεδείκνυε στον υπέργηρο μέλλοντα σύζυγό της. Κατά τη Μαργαρίτα, ακόμη και το ότι του έπιασε με νόημα το χέρι, ήταν μια επίδειξη υποκρισίας εκ μέρους της Λιάνη, χάριν των καραδοκούντων φωτογράφων.

«Μάθαμε πως ο Ανδρέας χρειαζόταν ένα τριπλό μπαϊπάς και αντικατάσταση της βαλβίδας. Εξαιτίας της γενικότερης κατάστασης της υγείας του όταν έφτασε, θα χρειαζόταν να περάσει χρόνος ώσπου να γίνει η εγχείρηση. Τον έβαλαν σε αυστηρή δίαιτα, ξεκίνησε την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή και του συστήθηκε να κάνει καθημερινούς περιπάτους στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου. Σε έναν από αυτούς τους περιπάτους η αεροσυνοδός κατάφερε να αρπάξει το χέρι του, ώστε να απαθανατιστεί από τους φωτογράφους που περίμεναν, κι αυτή η φωτογραφία ταξίδεψε μέσω των ειδησεογραφικών πρακτορείων σε όλο τον κόσμο. Της είχε δοθεί μια εξαιρετική ευκαιρία να αποδείξει την αφοσίωση της μένοντας συνεχώς στο πλευρό του και παίζοντας τον ρόλο της στοργικής συζύγου. Ο Ανδρέας ήταν αιχμάλωτος και, ό,τι κι αν ένιωθε, αναμφίβολα χρειαζόταν αυτή τη ‘’στοργική φροντίδα’’ όταν η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο.

Το κράτημα του χεριού με έκανε να θυμηθώ με νοσταλγία τον πρώτο καιρό της σχέσης μας, όταν ο Ανδρέας είπε πως θα μου έστελνε μήνυμα όποτε μου κρατούσε το χέρι σφίγγοντάς το σύντομα τρεις φορές και πως αυτό θα σήμαινε ‘’Σ’ αγαπώ’’».
Παράλληλα, η κ. Παπανδρέου αφήνει να αιωρείται το ενδεχόμενο μετάνοιας του Ανδρέα Παπανδρέου για τις αποφάσεις του, με το σχετικό απόσπασμα να αναφέρει:

«Στις 23 Απριλίου 1991 ήταν η βάφτιση της εγγονής μου, της κόρης του Γιώργου, που θα ονομαζόταν Μαργαρίτα. Όλη η οικογένεια ήταν καλεσμένη, συμπεριλαμβανομένου του Ανδρέα και της νέας του συζύγου. Δεν τον είχα δει επί δυο περίπου χρόνια, εκτός από την τηλεόραση και μία φορά εξ αποστάσεως σε μια κηδεία. Η οικογένεια κάθισε στην πρώτη σειρά, χωρίζοντας με από το ‘’ζεύγος’’ στην άλλη πλευρά. Το μυστήριο ξεκίνησε και σύντομα είχε τελειώσει. Συνήθως, όταν τελειώνει η λειτουργία, τα μέλη της οικογένειας πηγαίνουν στο ιερό για να συγχαρούν τους γονείς, να φιλήσουν το μωρό και να ευχαριστήσουν τον παπά. Όλοι περιμέναμε να πάνε πρώτοι ο Ανδρέας με την αεροσυνοδό. Θυμήθηκα πως ήταν παράδοση, καθώς έφευγε ο Ανδρέας, να κάνει χειραψία με τον κόσμο στην μπροστινή σειρά. Πήγε πρώτα στη Σοφία, ενώ εγώ προσπάθησα να φαίνομαι βυθισμένη στις σκέψεις μου για να με αγνοήσει. Τον άκουσα να λέει ‘Μαργαρίτα’ και είδα ένα προτεταμένο χέρι. Του έδωσα το δικό μου. Το πήρε και το έσφιξε τρεις φορές. Δεν υπήρξε ανανέωση της σχέσης μας, αν και έμαθα πως ο Ανδρέας είχε μετανιώσει για το χωρισμό μας, αλλά αυτή η παλιά χειραψία αγάπης έσβησε επιτέλους τον επίμονο πόνο της καρδιάς μου».

Σημειώνεται ότι η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου «Έρωτας και Εξουσία» της Μαργαρίτας Παπανδρέου θα γίνει την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, στις 20:30 στον πολυχώρο που βρίσκεται στον ημιώροφο του βιβλιοπωλείου «Ianos» στην Αθήνα, (Σταδίου 24).

Στην εκδήλωση που διοργανώνουν οι εκδόσεις Πατάκη θα μιλήσουν ο τέως αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ, κ. Σωτήρης Μουσούρης, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Νίκος Παπανδρέου, η ακτιβίστρια και συντονίστρια στο Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη, κ. Φωτεινή Σιάνου, καθώς και η δημοσιογράφος, Αμαλία Σκέπερς. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.Σχόλια