Φεστιβάλ Βενετίας: Σε μια ελληνίδα από την Καλλιθέα το βραβείο καλύτερης ηθοποιού (φωτό-video)

Φεστιβάλ Βενετίας: Σε μια ελληνίδα από την Καλλιθέα το βραβείο καλύτερης ηθοποιού (φωτό-video)

Σε έναν… δικό μας άνθρωπο, στη Βαλέρια Γκαλίνο που έζησε στην Αθήνα και είχε σημαντική παρουσία και στον ελληνικό κινηματογράφο απονεμήθηκε χθες, το βραβείο Volpi καλύτερης ηθοποιού για τη συμμετοχή της στην ταινία του Giuseppe Gaudino «Για τη δική σας αγάπη» η οποία μάλιστα και τιμήθηκε με το Χρυσό Λιοντάρι καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Είναι η δεύτερη φορά που η Βαλέρια Γκαλίνο τιμάται στη Βενετία με το ίδιο βραβείο, αυτή τη φορά για τον ρόλο της στη μητέρα ενός κωφού παιδιού, καθώς, το 1986 είχε λάβει και πάλι την ίδια διάκριση για το «Ιστορία Αγάπης» του Citto Maselli.

Η 50 ετών σήμερα Βαλέρια είναι το δεύτερο παιδί ενός Ιταλού και μίας Ελληνίδας ζωγράφου.


Μεγάλωσε στη Νάπολη της Ιταλίας μέχρι τον χωρισμό των γονιών της. Μετά από αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση έζησε τρία χρόνια με την μητέρα της στην Καλλιθέα για να επιστρέψει και πάλι στην Ιταλία όπου έμεινε για άλλα τρία χρόνια με τον πατέρα της.

Τότε ξεκίνησε να ασχολείται με το μόντελινγκ και αφού γίνεται γνωστή στον καλλιτεχνικό χώρο, της δίνεται ένας ρόλος στην ταινία ‘’Scherzo del destino in agguato dietro l’angolo come un brigante da strada’’.

Εκεί αποφασίζει να εγκαταλείψει το λύκειο και την καριέρα της ως μοντέλο. Χωρίς να έχει σπουδάσει καθόλου υποκριτική η Βαλέρια το 1985 πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Piccoli fuochi του Πίτερ Ντελ Μόντε, με τον οποίο αρραβωνιάστηκε την ίδια χρονιά, ενώ ένα χρόνο αργότερα κερδίζει το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο φεστιβάλ της Βενετίας για την ερμηνεία της στην ταινία Storia d’amore.

Μετά από αυτή της την επιτυχία η Βαλέρια Γκολίνο έκανε αρκετές δουλειές στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο (Storia d’amore, Figlio mio infinitamente caro) και από το 1988 άρχισε να κάνει συνεργασίες με αμερικάνικες παραγωγές όπως το Big Top Pee-wee, το Rain Man και την τεράστια επιτυχία Hot Shots. Ακολουθεί στο Χόλιγουντ μία καριέρα μέσα από την οποία φτάνει να γίνει διεθνώς δημοφιλής χωρίς όμως να ξεχνά την καταγωγή της.

Award+Winners+Photocall+72nd+Venice+Film+Festival+x4cCZdjmHGBl
Το 1996 είναι παραγωγός και πρωταγωνίστρια στην ταινία Η Σφαγή του Κόκορα, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Πάντζη, για την οποία κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Πέντε χρόνια μετά πρωταγωνιστεί στην ελληνική ταινία Το Τάμα επίσης σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Πάντζη.

Σήμερα η Βαλέρια Γκολίνο δουλεύει τόσο στην Ευρώπη όσο και την Αμερική και συνεργάζεται με νέους αλλά και καταξιωμένους ηθοποιούς και σκηνοθέτες.



Σχόλια