Φιλιππίνες:  750.000 κάτοικοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους λόγω έλευσης τυφώνα

Φιλιππίνες: 750.000 κάτοικοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους λόγω έλευσης τυφώνα

Περισσότεροι από 750.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στις κεντρικές Φιλιππίνες ενόψει της έλευσης του τυφώνα Μελόρ, που αναμένεται να προκαλέσει γιγάντια κύματα, κατολισθήσεις και πλημμύρες, ανακοίνωσαν σήμερα οι Αρχές.

Ο Μελόρ έφθασε σήμερα το πρωί στο βόρειο Σαμάρ, αγροτικό νησί στο κέντρο του αρχιπελάγους όπου ζουν 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι, συνοδευόμενος από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 185 χλμ. την ώρα, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία. Δεν υπάρχουν επί του παρόντος πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Στη Σαμάρ, περίπου 40 αεροσκάφη που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν εσωτερικές πτήσεις έμειναν καθηλωμένα στο έδαφος και εκατοντάδες αλιευτικά σκάφη παρέμειναν δεμένα στο λιμάνι, καθώς ο τυφώνας σαρώνει το χωριό Μπατάγκ.

Η Σαμάρ συγκαταλέγεται στις περιοχές που καταστράφηκαν το 2013 από τον τυφώνα Χαϊγιάν. Τεράστια κύματα είχαν πλημμυρίσει ολόκληρα χωριά, ενώ 7.350 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνταν.

Οι Αρχές εξήγησαν ότι ο Μελόρ ενδεχεται να προκαλέσει κύματα ύψους τεσσάρων μέτρων, να ξηλώσει σκεπές και να ξεριζώσει δένδρα, καθώς συνοδεύεται από ισχυρές βροχοπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν πλημμύρες και κατολισθήσεις σε ακτίνα 300 χλμ.

Μόνο στην επαρχία Αλμπάι, στο νότιο μέρος του νησιού Λουσόν, του μεγαλύτερου στη χώρα, σχεδόν 600.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους προληπτικά φοβούμενοι κατολισθήσεις που μπορεί να προκληθούν στις πλαγιές του ηφαιστείου Μαγιόν, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία διαχείρισης φυσικών καταστροφών.

Στη Λεγκάζμπι, πρωτεύουσα της επαρχίας Αλμπάι, κάτοικοι με σακίδια γεμάτα ρούχα και αντλίες νερού ανέβαιναν στα οχήματα του στρατού, τη στιγμή που οι συναγερμοί ηχούσαν στους έρημους δρόμους.

Τεράστια κύματα πλημμύρισαν τη λεωφόρο της πόλης και οι φοίνικες λύγιζαν κάτω από τη σφοδρότητα του ανέμου.

Εκεί κοντά, στην περιοχή Σορσογκόν, 130.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει περισσότερες από 200.000 μερίδες με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης», εξήγησε η Κορασόν Σολιμάν, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων στον ραδιοφωνικό σταθμό DZMM.

Ο τυφώνας Μελόρ θα περάσει πάνω από το κέντρο του αρχιπελάγους τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, προτού απομακρυνθεί από τις Φιλιππίνες από τα δυτικά, στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Οι Φιλιππίνες πλήττονται συχνά από φονικές καταιγίδες, κατά μέσο όρο με περίπου 20 τυφώνες ετησίως.

Το αρχιπέλαγος με τα 1.700 νησιά του είναι συχνά η πρώτη μεγάλη χερσαία περιοχή που συναντούν οι τυφώνες, οι οποίοι σχηματίζονται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η δριμύτητα των καταιγίδων τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Ο Κοπού, ο τελευταίος χρονικά τυφώνας που έπληξε το αρχιπέλαγος προκάλεσε τον θάνατο 54 ανθρώπων, ενώ ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τον Οκτώβριο.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια