Φίλης: Το σχολείο είναι κοσμικό, ανεξίθρησκο & ουδετερόθρησκο (βίντεο)

Φίλης: Το σχολείο είναι κοσμικό, ανεξίθρησκο & ουδετερόθρησκο (βίντεο)

Το σχολείο είναι κοσμικό, ανεξίθρησκο, ουδετερόθρησκο, και την ευθύνη για την εκπαίδευση την έχει η Πολιτεία, επεσήμανε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, από το βήμα της Βουλής, αναφορικά με τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών.

Ο κ. Φίλης επεσήμανε ακόμη ότι με τις αλλαγές που πραγματοποιούνται, τα θρησκευτικά από ομολογιακό μάθημα γίνονται μάθημα γνώσης των θρησκειών, με προτεραιότητα τη γνώση του ορθοδόξου πολιτισμού.

«Σχεδιάσαμε ένα μάθημα που επιπλέον θα είναι ελκυστικό γιατί θα διδάσκεται με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και όχι μετατρέποντας την αίθουσα σε κάποιου είδους άμβωνα» σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν πρόκειται για μια σύγκρουση Πολιτείας-Εκκλησίας, και επανέλαβε πως τα νέα προγράμματα των θρησκευτικών έχουν εκπονηθεί από επιτροπή του ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) με τη συμμετοχή διακεκριμένων θεολόγων, και σε διάλογο με εκπροσώπους της εκκλησίας.

Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας, επεσήμανε ότι τα νέα αυτά προγράμματα διδάσκονται πιλοτικά σε συγκεκριμένα σχολεία εδώ και τρία χρόνια, δηλαδή και επί διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, και ήρθε η ώρα της αξιολόγησης και της εφαρμογής.

Ο κ. Φίλης σημείωσε για ακόμη μία φορά ότι τα προγράμματα θα εφαρμοστούν από φέτος και θα αξιολογηθούν από το ΙΕΠ, όπως συμβαίνει με όλα τα μαθήματα, ώστε από του χρόνου να κυκλοφορήσουν και τα νέα σχολικά βιβλία.

Αναφερόμενος στη στάση της Εκκλησίας, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που προβάλλει αντιρρητικό λόγο, ενώ υπενθύμισε πως και για τα ισχύοντα βιβλία είχε διαφωνήσει αλλά η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τα ενέκρινε.

«Μετά από πολλά χρόνια τα σχολεία άνοιξαν με τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στην ώρα τους. 24.000.000 αντίτυπα σχολικών βιβλίων είχαν αποσταλεί στα σχολεία από τον Ιούλιο. Μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου είχαν προσληφθεί περίπου 12.000 αναπληρωτές, για πρώτη φορά μέσω ΑΣΕΠ, όταν την αντίστοιχη ημερομηνία το 2012-2013 είχαν προσληφθεί μόλις 1.431 αναπληρωτές», υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Φίλης.

Ακόμη, σημείωσε ότι για την Ειδική Αγωγή ιδρύθηκαν το σχολικό έτος 2016-2017 538 νέα Τμήματα Ένταξης στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 23 νέες Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Επίσης άνοιξαν ξανά 750 σχολικές βιβλιοθήκες, «που έκλεισαν επί διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ».

Τέλος, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στην κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων λέγοντας ότι «αυτή η Βουλή μπορεί και πρέπει να καταλήξει στο νέο τρόπο πρόσβασης των παιδιών στα Πανεπιστήμια. Με ευρεία συναίνεση, γιατί οι αλλαγές στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα ο τρόπος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι θέμα μιας τετραετίας».

Παρακολουθήστε την ομιλία του κ. Φίλη:Σχόλια