Financial Times: Θα πνίξει σήμερα τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ;

Financial Times: Θα πνίξει σήμερα τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ;

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποτίθεται ότι δεν εμπλέκεται με τα πολιτικά, όμως έχει παγιδευτεί στην πολιτική της ευρωζώνης. Σήμερα το 25μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, υπό την ηγεσία του προέδρου της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ενδέχεται να συζητήσει την αυστηροποίηση των απαιτήσεων για τα εχέγγυα (collaterals) για τον ELA, μια κίνηση που θα δυσκόλευε την κατάσταση για την Ελλάδα και τις τράπεζες της.

Δεν αποκλείεται τα δυο τρίτα του Συμβουλίου να στηρίξουν την κίνηση αυτή ακόμα και κατά τη σημερινή ψηφοφορία.

Τα «κουρέματα» μειώθηκαν πέρυσι, όταν η Ελλάδα επέστρεψε στις κεφαλαιαγορές. Το Συμβούλιο εξετάζει επιστροφή στα επίπεδα που ίσχυαν πριν τη μείωση, σύμφωνα με δυο πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Αυτό θα οδηγούσε σε μείωση του επιπέδου των εχεγγύων που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες που είναι επιλέξιμες για παροχή έκτακτων δανείων, από τα 95 δισ. ευρώ στα 88 δισ. ευρώ, κάτι που οι insiders θεωρούν σχετικά οριακή αλλαγή.

Πιο σκληρή κίνηση θα ήταν αν η ΕΚΤ έκοβε τελείως το ειδικό πρόγραμμα για τα δάνεια των τραπεζών, που αποτελούν βασική πηγή ρευστότητας. Ο ELA έχει βοηθήσει τις τράπεζες να μην καταρρεύσουν από τότε που η δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να βρει από το μνημόνιο πυροδότησε την απαγόρευση της χρήσης ελληνικών ομολόγων ως εχεγγύων για τις τακτικές δημοπρασίες της Κεντρικής Τράπεζας. Προς το παρόν, οι τράπεζες μπορούν να αντλήσουν έκτακτα δάνεια έως 80 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος, με το ποσό αυτό να αυξάνεται ελαφρά τις τελευταίες εβδομάδες. Η Αθήνα ελπίζει να χρησιμοποιήσει τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων για να αυτοχρηματοδοτηθεί ενόσω θα διαπραγματεύεται την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσής της.

Στο πλαίσιο των όρων του ELA, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι υπεύθυνη για τις όποιες απώλειες από τα δάνεια, τα οποία είναι ακριβότερα από την κανονική χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Όμως ορισμένα από τα πιο «επιθετικά» μέλη του Συμβουλίου αρχίζουν να φοβούνται πως αν η Αθήνα χρεοκοπήσει και εν συνεχεία βρει από τη νομισματική ένωση, τότε το υπόλοιπο Ευρωσύστημα θα πρέπει να πληρώσει τον «λογαριασμό».

Το μεγαλύτερο «γεράκι» της ΕΚΤ, ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann κατέστησε σαφή τη θέση του. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt δήλωσε πως δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να παρέχει χρηματοδότηση απλά και μόνο για να «αγοράσει χρόνο» μέχρις ότου επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.

Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας πιέζει τις τελευταίες εβδομάδες ώστε να σταματήσει τελείως ο ELA, καθώς ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει αυξηθεί, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου θα θεωρούσαν μια τέτοια κίνηση ως ακραία επιλογή, η οποία θα μπορούσε να συμβεί μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί σε κάποια σημαντική δέσμευση, όπως η αποπληρωμή της επόμενης δόσης προς το ΔΝΤ, που λήγει στις αρχές Ιουνίου.

Αν η Ελλάδα καταλήξει σε συμφωνία που θα οδηγούσε σε εκταμίευση πόρων, η ΕΚΤ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιβράβευε την Αθήνα αυξάνοντας το όριο αποδοχής εντόκων γραμματίων ή βραχυπρόθεσμων ομολόγων που θα εξέδιδε η Ελλάδα. Προς το παρόν, το όριο έκδοσης εντόκων είναι στα 15 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ δέχεται ως collateral από τις ελληνικές τράπεζες μόνο τα 3,5 δισ. ευρώ.

Η πρόταση αναμένεται να αντιμετωπίσει αντιδράσεις από τα «γεράκια», μεταξύ των οποίων η Bundesbank. Θεωρούν ότι τόσο η αύξηση του ορίου για τα έντοκα όσο και του ELA παραβιάζει τους κανόνες που απαγορεύουν στην ΕΚΤ θα χρηματοδοτεί χρεοκοπημένες κυβερνήσεις.

Υπάρχει ευρεία πλειοψηφούσα γνώμη πως το βάρος για συμβιβασμό πέφτει ξεκάθαρα στην ελληνική κυβέρνηση.

Όμως υπάρχει επίσης μια εντεινόμενη ανησυχία στους πιο μετριοπαθείς πως, καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση της Ελλάδας με τους πιστωτές της, οι τεχνοκράτες της ΕΚΤ θα είναι αυτοί που τελικά θα βρεθούν στη θέση να αναγκάσουν την Αθήνα να βγει από τη νομισματική ένωση.Σχόλια