Φυσικά και νομικά πρόσωπα στην κυπριακή λίστα Λαγκάρντ

Φυσικά και νομικά πρόσωπα στην κυπριακή λίστα Λαγκάρντ

Στην Κύπρο βρίσκεται η λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ» (φαινόμενα φοροδιαφυγής), η οποία φέρεται να περιέχει κυπριακά ονόματα ή ονόματα συνδεδεμένα με την Κύπρο.

Σε δηλώσεις του το πρωί (8/9) στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, o  υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε ότι η λίστα δεν θα δημοσιοποιηθεί καθώς η υφιστάμενη νομοθεσία επιβάλλει την εμπιστευτικότητα. Για να δημοσιοποιηθούν στοιχεία της λίστας, είπε, θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία.

Δήλωσε επίσης, ότι δεν γνωρίζει ούτε πόσο μεγάλη είναι η λίστα, ούτε ποια ονόματα περιλαμβάνονται σ’ αυτήν.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το Τμήμα Φορολογίας θα εξετάσει εάν υπήρξε παρακράτηση φόρου επί των τόκων των καταθέσεων που περιλαμβάνει η λίστα Λαγκάρντ ή αν υπήρξε φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, τόνισε ότι η διατήρηση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό δεν είναι παράνομη και συνεπώς, ανέφερε, δεν μπορεί να εξάγεται το συμπέρασμα ότι όποιος έχει καταθέσεις εκτός Κύπρου είναι ένοχος φοροδιαφυγής.

Άρχισε το «ξεσκόνισμα» το Τμήμα Φορολογίας

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Έφορος Φορολογίας, Γιαννάκης Λαζάρου, ανέφερε ότι το Τμήμα Φορολογίας ξεκίνησε ήδη την επεξεργασία της λίστας Λαγκάρντ, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα στοιχεία.

«Η λίστα Λαγκάρντ αποκτήθηκε πρόσφατα από το Τμήμα και αυτό έγινε κατόπιν επαφών του Εφόρου Φορολογίας με τις γαλλικές φορολογικές αρχές», ανέφερε ο κ. Λαζάρου, προσθέτοντας πως η λίστα αποκτήθηκε στη βάση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας.

Όπως είπε, στη συγκεκριμένη λίστα, που δόθηκε σε ηλεκτρονική μορφή, περιλαμβάνονται και φυσικά και νομικά πρόσωπα.

«Η λίστα τυγχάνει επεξεργασίας ώστε να αξιοποιηθούν τα στοιχεία», κατέληξε.

Πηγή: philenews.grΣχόλια