Φοροεπιδρομή για 200 εκατ. ευρώ  – «Κούρεμα» του αφορολόγητου στα 8.636 ευρώ

Φοροεπιδρομή για 200 εκατ. ευρώ – «Κούρεμα» του αφορολόγητου στα 8.636 ευρώ

Δυσάρεστη έκπληξη κρύβει η τροπολογία για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες χάρης της φοροεπιδρομής που εφάρμοσε η κυβέρνηση λίγο πριν αποχωρήσει για το επερχόμενο Eurogroup o Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο φορολογικός συντελεστής για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, από το 26% που είναι σήμερα για όσες εταιρείες έχουν κέρδη έως 50.000 ευρώ αυξάνεται αισθητά στο 29% κάτι που σημαίνει ότι ο φόρος σχεδόν για το σύνολο των μικρομεσαίων (σ.σ ελάχιστες εταιρείες εμφανίζουν κέρδη άνω των 50.000 ευρώ όπου με το ισχύον καθεστώς επιβάλλεται συντελεστής 33% για το τμήμα των κερδών άνω των 50.000 ευρώ) θα αυξηθεί κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες. Με τις δύο τροποποιήσεις αλλά και με μια «διευκρίνιση» για τον τρόπο υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος των αγροτών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι θα εισπράξει επιπλέον 200 εκατ. ευρώ από φυσικά πρόσωπα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει ότι μειώνεται η έκπτωση φόρου εισοδήματος από τα 2100 ευρώ που είναι ως σήμερα (Νόμος 4172/2013, άρθρο 16) στα 1900 ευρώ «για το φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα», και υπό την προϋπόθεση ότι «το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ». Η μείωση του φόρου ανέρχεται στα 1950 ευρώ για φορολογούμενο με ένα τέκνο, στα 2000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο τέκνα, και σε 2.100 ευρώ για φορολογούμενο από τρία τέκνα και άνω. (Δηλαδή, έκπτωση 50 ευρώ ανά τέκνο ως τα πρώτα τρία).

Επιχειρήσεις

Όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ομόρρυθμες εταιρείες, ετερόρρυθμες εταιρείες κλπ) θα φορολογούνται στο εξής με συντελεστή 29% ακριβώς όπως και τα νομικά πρόσωπα που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας. Μέχρι σήμερα, οι εταιρείες αυτές φορολογούνταν με συντελεστή 26% για το τμήμα των κερδών μέχρι τις 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για τα 50.000 ευρώ και πάνω. Είναι προφανές ότι από τη στιγμή που καθιερώνεται ενιαίος συντελεστής 29%, θα ζημιωθούν οι μικρομεσαίοι με κέρδη κάτω των 50.000 ευρώ.

Η τροπολογία προβλέπει και ρύθμιση για τους αγρότες: Ορίζεται ότι εκ των άμεσων ενισχύσεων του πυλώνα 1 της ΚΑΠ, μόνο η βασική ενίσχυση καθώς και κατά το ποσό που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις αποτελούν κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πέραν της προαναφερθείσας, την ίδια ώρα (22:45) νύχτα της Παρασκευής 6/5, η κυβέρνηση κατέθεσε και άλλες τρεις «εκπρόθεσμες» τροπολογίες:

Η πρώτη εξ αυτών αφορά τις δημοπρατούμενες άδειες επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και προβλέπει πως το τίμημα για κάθε δημοπρατούμενη άδεια «θα καταβάλλεται σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις αντί εφάπαξ, με την αρχική εντός 15 ημερών «από την ανακήρυξη του υπερθεματιστή» και την τελευταία «εντός 24 μηνών από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας».

Η δεύτερη και η τρίτη αφορούν τις εφημερίδες και τα έντυπα: Σύμφωνα με τις προωθούμενες τροπολογίες, αφενός «καθιερώνεται για όλα τα έντυπα, περιοδικά και εφημερίδες ειδική σήμανση γραμμικού κώδικα ή εικονοστοιχείο (Barcode – Pixel) που πρέπει να φέρουν σε ευδιάκριτο εξωτερικό σημείο» και αφετέρου, «οι εκδότριες επιχειρήσεις καθημερινού και περιοδικού Τύπου υποχρεούνται να υποβάλλουν στοιχεία κόστους των αγαθών που περιλαμβάνονται στις εκδόσεις τους ως «προσφορές».Σχόλια