Φορολόγηση αναλήψεων: Η νέα κομπίνα τραπεζιτών;

Φορολόγηση αναλήψεων: Η νέα κομπίνα τραπεζιτών;

giannis-kritsantwnhsΓράφει ο Γιάννης Κριτσαντώνης

Η ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ από τους μισθωτούς και συνταξιούχους, αυτών των λίγων μετρητών που μπορεί κάποιος να πάρει σήμερα, είναι η μοναδική περίπτωση που οι τράπεζες  δεν έχουν δικαίωμα προμήθειας.  Σκέφτηκαν λοιπόν να βγάλουν ξύγκι από τη μύγα  κι από κει . Έτσι, με το πρόσχημα της φοροδιαφυγής και της «μαύρης Οικονομίας» προτείνουν στην κυβέρνηση  να… φορολογήσει  αυτά τα λίγα μετρητά που θα πάει να πάρει  ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος των  350 ευρώ.

Γιατί όμως προτείνουν κάτι τέτοιο;

Η απλή λογική λέει ότι δεν το κάνουν για να βοηθήσουν την κυβέρνηση στην πάταξη της φοροδιαφυγής (σιγά τα ποσά άλλωστε), αλλά για να μην κάνει κανείς πλέον ανάληψη και να είναι υποχρεωμένος να  πληρώνει ακόμα και την εφημερίδα του στο περίπτερο μόνο με την χρεωστική ή πιστωτική του κάρτα.

Κάτι που σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον οι προμήθειες των τραπεζιτών θα τριπλασιαστούν (ήδη τον περασμένο χρόνο έστω και με την σημερινή χρήση του πλαστικού χρήματος οι προμήθειες που καρπώθηκαν οι πέντε συστημικές τράπεζες ξεπέρασαν το 1.3 δις ευρώ) και δεύτερον, θέλουν τον απόλυτο πια έλεγχο της Οικονομίας. Και είναι αυτοί που διασώθηκαν δύο φορές με το αίμα του ελληνικού λαού. Είναι αυτοί που ξαφνικά έγιναν… πατριώτες και θέλουν να βοηθήσουν την κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, αυτοί που έδιναν  ζεστό χρήμα χωρίς εγγυήσεις σε κάποιους επώνυμους  για να τα μεταφέρουν σε λογαριασμούς της Ελβετίας κι αλλού. Είναι αυτοί που από τη μια διατυμπανίζουν  την… «ελεύθερη Οικονομία» και από τη άλλη θέλουν τον 100% απόλυτο έλεγχό της, διότι  απλώς έχουν μυριστεί «ψητό».

Είναι αυτοί (κυρίως αυτοί) μαζί με τον ΣΕΒ που στέλνουν νυχθημερόν τα mail τους στους  «θεσμούς», απαιτώντας κι άλλες απολύσεις των άθλια αμειβόμενων χαμηλόμισθων τραπεζοϋπαλλήλων τους.  Είναι αυτοί που ενώ μοίραζαν εκατομμύρια σε απατεώνες, τώρα θέλουν να ελέγξουν και το χαρτζιλίκι του παππού στον εγγονό ή την αγορά μιας εφημερίδας. Κι από κει θέλουν προμήθεια!

Είναι  αυτοί που θέλουν να αντικαταστήσουν κυβερνήσεις στο όνομα της παγκοσμιοποίησης. Είναι αυτοί που είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να κουρέψουν καταθέσεις στο όνομα μιας ακόμη ανακεφαλαιοποίησης. Το ΥΠΟΙΚ όμως, αν ήθελε να βάλει στα ταμεία του κράτους κι άλλο ζεστό χρήμα, γνωρίζει (όπως και οι τραπεζίτες) ανά πάσα στιγμή με ένα «κλικ» ότι:

1000 ΑΦΜ χρωστάνε στην εφορία πάνω από 52 δις ευρώ (δηλαδή είναι το 60% των ληξιπρόθεσμων οφειλών) ενώ 3.655.000 ΑΦΜ χρωστάνε στην εφορία  1,7 δις ευρώ (δηλαδή  όσοι χρωστάνε από 500 έως 3.000 ευρώ). Κι αυτοί είναι μόνο το…2% των ληξιπρόθεσμων οφειλών!

Αλλά, όχι. Δεν θέλουν, στην ουσία, να βοηθήσουν την όποια κυβέρνηση. Με το πρόσχημα της φοροδιαφυγής, θέλουν να εισπράττουν προμήθεια ακόμα και από το  20ρικο ή 50ρικο του μισθωτού που θα κάνει ανάληψη, για να τον αναγκάσουν να μην πάρει μετρητά από το ΑΤΜ,  αλλά να χρησιμοποιεί την χρεωστική  ή πιστωτική του κάρτα.

Όσοι τραπεζίτες το σκέφτηκαν (και το πρότειναν) τα θέλουν πλέον όλα δικά τους!  Διαθέτουν δηλαδή αρρωστημένα μυαλά τύπου … «Σκρούτζ».

Το θέμα είναι αν θα ενδώσει σ’ αυτή τη νέα τους κομπίνα  η κυβέρνηση.Σχόλια