Χρέος, φόροι και «κόφτης» στο «καυτό» τραπέζι του EuroWorking Group – Έρχονται αυξήσεις σε τσιγάρα, ποτά, και καφέ

Χρέος, φόροι και «κόφτης» στο «καυτό» τραπέζι του EuroWorking Group – Έρχονται αυξήσεις σε τσιγάρα, ποτά, και καφέ

Στο «καυτό» τραπέζι του Eurogroup της 24ης Μαΐου πρόκειται να κριθεί η τύχη των έμμεσων φόρων που θα επιβληθούν από τον Ιούνιο, οι αυτόματες περικοπές για διόρθωση του ελλείμματος που προτείνει η κυβέρνηση, αλλά και η λύση για το χρέος, με την προσεχή συνεδρίαση να θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη .

Την ίδια ώρα «φωτιά» έχουν πάρει τα μολύβια στην ελληνική κυβέρνηση σε μια ύστατη προσπάθεια για αναδιάρθωση του πακέτου της συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών.

Την Ελλάδα επρόκειτο να εκπροσωπήσει ο Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος θα μεταβεί  στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί το νέο σύστημα αυτόματων περικοπών.

Οι έμμεσοι φόροι που θα επιβληθούν από τον Ιούνιο, οι αυτόματες περικοπές για διόρθωση του ελλείμματος που προτείνει η κυβέρνηση, αλλά και η λύση για το χρέος, κρίνονται σήμερα στο euroworking group που συνεδριάζει σήμερα για να εποπτεύσει πώς  ψηφίζονται τα νομοσχέδια και να αρχίσει να ετοιμάσει το πλαίσιο συμφωνίας για το χρέος, που θα έρθει προς έγκριση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενα  του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη στην ΕΡΤ η κυβέρνηση αλλάζει το… μείγμα των φόρων στα καύσιμα χωρίς αυτό να σημαίνει, φυσικά, ότι αλλάζει και ο συνολικός λογαριασμός (1,8 δισ.ευρώ). Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι δεν θα γίνει τελικά αύξηση ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, όπως προέβλεπε το προσχέδιο της συμφωνίας με τους δανειστές.

Η λίστα των έμμεσων φόρων που θα ψηφιστούν ως τις 24 Μαΐου αλλάζει ξανά, καθώς η κυβέρνηση θέλει τώρα να επιβληθεί περισσότερος φόρος στην αμόλυβδη βενζίνη (ίσως φτάσει στα 10 λεπτά το λίτρο) για να αποφύγει αυξήσεις στο ντίζελ κίνησης και στη συνδρομητική τηλεόραση.

 • Στα 1,49 ευρώ η αμόλυβδη

Έτσι ο φόρος στην αμόλυβδη θα αυξηθεί κατά 8 με 10 λεπτά το λίτρο, φέρνοντας στα κρατικά ταμεία 200 εκατ. ευρώ αντί για 100 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, με τη μέση λιανική τιμή να σκαρφαλώνει στα περίπου 1,49 ευρώ. Η επιβάρυνση στο πετρέλαιο κίνησης δεν θα ξεπεράσει τα 3 με 4 λεπτά το λίτρο και η μέση λιανική τιμή αναμένεται να συγκρατηθεί στα περίπου 1,08 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, έρχονται αυξήσεις και στα υπόλοιπα καύσιμα ήτοι:

 • πετρέλαιο θέρμανσης,
 • υγραέριο,
 • αέριο.

Και φυσικά δεν πρέπει να παραβλέπεται ο αστάθμητος παράγοντας τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, που μπορούν να βάλουν «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οσον αφορά στα υπόλοιπα μέτρα του πακέτου των έμμμεσων φόρων είναι τα εξής:

 • ΦΠΑ στο 24%

Στην καρδιά του καλοκαιριού, την 1η Ιουλίου, δεκάδες κωδικοί του super market θα αλλάξουν, καθώς ο ΦΠΑ ανεβαίνει στο 24%, αφαιρώντας από τα νοικοκυριά περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Επίσης, για  μια ακόμα φορά, για να καλυφθούν «τρύπες», ακολουθείται η… πεπατημένη μέσω της αύξησης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης. Ετσι, την ανιούσα αναμένεται να δουν οι τιμές σε:

 • Τσιγάρα
 • Ποτά
 • Μπύρα

Ταυτόχρονα :

 • ΕΦΚ στις εισαγωγές καφέ, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα αν θα επιβάλλεται στο συσκευασμένο προϊόν ή στην πρώτη ύλη
 • ΕΦΚ στα ηλεκτρονικά τσιγάρα
 • ΕΦΚ στη συνδρομητική τηλεόραση

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από τις αντιδράσεις αποσύρθηκε ο φόρος στο Ίντερνετ.

Γρίφος παραμένει η αύξηση του φόρου στον ηλεκτρονικό τζόγο, καθώς έχει περάσει από… σαράντα κύματα, με τη μια ή την άλλη μορφή και είναι ενδεικτικό ότι η αύξηση στο 35% αποσύρθηκε για να ξανάρθει βελτιωμένη.

 • Ειδικό τέλος Διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία

Το… «χάδι» του υπουργείου Οικονομικών θα νιώσει και ο Τουρισμός, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα επιβληθεί από του χρόνου Ειδικό Τέλος Διανυκτέρευσης 1 ευρώ/ ανά αστέρι (από 3*) στα ξενοδοχεία και περίπου μισό ευρώ ανά κλειδί στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ενδεικτικό του κλίματος στις διαπραγματεύσεις, είναι ότι αν και το οικονομικό επιτελείο είχε υπολογίσει στα 100 εκατ. ευρώ το δημοσιονομικό όφελος, οι δανειστές κατέβασαν τον πήχη στα 70 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ότι δεν πιστεύουν το μέτρο.Σχόλια