Φωτιές από την αποκάλυψη του ereportaz για την συνταξιοδότηση των Δικαστών

Φωτιές από την αποκάλυψη του ereportaz για την συνταξιοδότηση των Δικαστών

Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους της Δικαιοσύνης μετά την αποκάλυψη για την πρόταση περί παράτασης του ορίου ηλικίας των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών κατά τρία έτη, παρά τις ρητές διπλές συνταγματικές απαγορεύσεις.

Το πρωί της Τετάρτης η αντίδραση ήρθε από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή της σε οποιαδήποτε σκέψη αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών με αφορμή τη σχετική συζήτηση πoy είχαν οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα. Πριν από λίγη ώρα απάντηση δόθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης που θέλησε να καθησυχάσει μετά τον σάλο και τους έντονους διαλόγους. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά

Η αποκάλυψη του e reportaz

Πρόκειται ουσιαστικά για την επιβεβαίωση του E reportaz, το οποίο πρώτο αποκάλυψε από τις 21 Σεπτεμβρίου, το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο με νομοθετική διάταξη θα προβλέπει συνταξιοδότηση στα 70! 


Οι φήμες για την… συνταξιοδότηση στα 70! Ποιον αφορούν;

αλλά και εδώ:

To ‘σχέδιο Θάνου’ για συνταξιοδότηση στα 70 και ο αναβρασμός στην Λουκάρεως


 

Η σκληρή ανακοίνωση των δικαστικών

Νωρίς το πρωί, η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία με ανακοίνωσή της προειδοποιούσε για τις βίαιες ανατροπές που θα κληροδοτήσει μια τέτοια αλλαγή με τυπικό νόμο σε όλους τους εργαζόμενους, ενώ οι υπόλοιπες δικαστικές ενώσεις (ΕΝΩΣΗ  ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ  ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ) με μία ανακοίνωση στο ίδιο ύφος τονίζουν πως μία τέτοια αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος.

neo eks dikaiosyni

Κοινή ανακοίνωση  Δικαστικών Ενώσεων 
Με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε από την πρόταση  για παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των Δικαστικών Λειτουργών, Υπενθυμίζουμε και Επισημαίνουμε:
1. Την σαφή Συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 88 παρ. 5 σύμφωνα με την οποία  «Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους». Η συνταγματική αυτή διάταξη η έννοια της οποίας ουδέποτε  αμφισβητήθηκε μέχρι σήμερα δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο  παρερμηνείας και επομένως κάθε τροποποίηση του ανώτατου συνταγματικού ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών με τυπικό νόμο  συνιστά  ανεπίτρεπτη  παραβίαση  συνταγματικών  προβλέψεων.  Οποιαδήποτε πρόταση για το ζήτημα αυτό μπορεί να τεθεί μόνο στα πλαίσια συνταγματικής αναθεώρησης στο πλαίσιο της οποίας θα τοποθετηθούμε  μεταξύ άλλων και για το συγκεκριμένο ζήτημα.
2. Ότι ο  Πρωθυπουργός  , ενώ  συνομιλεί, ως έχει δικαίωμα ,  με την ηγεσία της  Δικαιοσύνης , αρνείται επί  5  μήνες  να συναντήσει τις Δικαστικές  Ενώσεις , παρά τα σχετικά  αιτήματα  που έχουν υποβάλει , απαξιώνοντας έτσι  τους εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων «άδειασε» τη κυρία Θάνου για τα όρια ηλικίας.

Με μία ξεκάθαρη ανακοίνωση η μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας προειδοποιεί ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας των ανώτατων δικαστικών λειτουργών με νόμο -χωρίς δηλαδή αλλαγή στο Σύνταγμα- θα επιφέρει βίαιες ανατροπές σε όλους τους εργαζομένους και στο συνταξιοδοτικό δίκαιο.

Για τους δικαστές, καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει χωρίς συνταγματική αναθεώρηση και χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τις δικαστικές ενώσεις. Η ΕΔΕ επικαλείται και παραθέτει το άρθρο 88 παρ. 5 του Συντάγματος για να τονίσει ότι «δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας».

Συγκεκριμένα, η συνταγματική διάταξη προβλέπει τα εξής: «Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:
«Αναφορικά με χθεσινά δημοσιεύματα του Τύπου, που κάνουν λόγο για συζητήσεις του Πρωθυπουργού με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων σχετικά με την αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των Δικαστικών Λειτουργών από την υπηρεσία, υπενθυμίζουμε την σαφέστατη Συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 88 παρ. 5 «Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους». Η συνταγματική διάταξη δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας. Έτσι εφαρμόζεται από την ψήφισή της το 1975 χωρίς ποτέ κανείς να αμφισβητήσει το νόημά της.  Οποιαδήποτε συνεπώς σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο προκαλεί τρόμο κυρίως για την ευκολία και την ανεπίτρεπτη προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να ξεπεραστούν ανυπέρβλητοι συνταγματικοί φραγμοί. Τυχόν αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών και μάλιστα με μη σύννομο τρόπο θα λειτουργήσει χωρίς καμία αμφιβολία ως προπομπός για όλους τους εργαζομένους και θα οδηγήσει σε ακόμα βιαιότερες ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης και αναφορικά με την αναγκαιότητα ή μη αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστών θα τοποθετηθούμε τον κατάλληλο χρόνο με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης. Καθιστούμε σαφές για ακόμα μία φορά ότι η βούληση και τα αιτήματα των Δικαστών και Εισαγγελέων της Χώρας διατυπώνονται αποκλειστικά από τις Δικαστικές Ενώσεις. Τέλος καλούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Πρωθυπουργό να λάβουν θέση στο ζήτημα που ανέκυψε και να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο οποιασδήποτε διαφορετικής ερμηνείας της ξεκάθαρης συνταγματικής διάταξης του άρθρου 88 παρ. 5. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα πλήξουν βαρύτατα τη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου».               

Σπεύδει το υπ. Δικαιοσύνης να κατευνάσει τα πνεύματα μετά τον σάλο

Σπεύδει να καθησυχάσει το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά τις έντονες αντιδράσεις όλων των δικαστικών ενώσεων για την παράταση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστών, μετά την πρόταση για αύξηση του ορίου στα 70 με νόμο.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενοχλημένο, επιχειρεί να ρίξει τους τόνους σημειώνοντας ότι κάποιοι προτρέχουν «πριν καν η κυβέρνηση σκεφθείτε, μελετήσει ή διατυπώσει μία πρόθεση σχετική με στην ουσία ή τους τρόπους του θέματος».

Αναλυτικά, το δελτίο Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει ως εξής:

«Σχετικά με το θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διευκρινίζει τα εξής:
Πολιτικοί εξέφρασαν «το θεσμικό τους τρόμο» ύστερα από δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σπεύδει να αναφερθεί σε «τρόμο» εξαιτίας της «ευκολίας και προχειρότητας με την οποία επιχειρείται η υπέρβαση του Συντάγματος» στο θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών. Το τελευταίο μάλιστα πριν καν η κυβέρνηση σκεφθεί, μελετήσει ή διατυπώσει μια πρόθεση σχετική με την ουσία ή τους τρόπους του θέματος.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθησυχάζει. Καμία δίκη προθέσεων και καμία αστυνομία σκέψης δεν εγγίζει την πραγματικότητα. Καμία μεταβολή, κανείς νεωτερισμός δε θα προχωρήσει εκτός του θεσμικού πλαισίου και της νομιμότητας.
Παρακαλούμε όσους μετέχουν στη νομική παιδεία και στην κοινωνική συζήτηση, να αφήσουν χωρίς τρομολαγνικές διατυπώσεις τη δικαιοσύνη να εκτελεί το σημαντικό της έργο».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Η ΝΔ τονίζει ότι το όριο ηλικίας για την αποχώρηση των δικαστικών λειτουργών «είναι συνταγματικά προσδιορισμένο» και οποιαδήποτε μεταβολή «είναι αδιανόητη».

«Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει τα παιχνίδια με τους θεσμούς, το Σύνταγμα, τη Δικαιοσύνη και εν τέλει την ίδια τη Δημοκρατία», καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Βενιζέλος: Δεν μπορεί να παραταθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών -Τι αναφέρει το Σύνταγμα

Η πληροφορία πως κυβέρνηση και ανώτατοι δικαστικοί εξετάζου το ενδεχόμενο παράτασης στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης των τελευταίων έχει προκαλέσει αναταράξεις. Μπορεί το θέμα να το έθεσε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου στον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό αφού δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα.  Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ανάρτησή του στο facebook εξηγεί πως το Σύνταγμα δεν παραπέμπει στον κοινό νομοθέτη για τη ρύθμιση πτυχών του ζητήματος του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών. Τα όρια είναι συνταγματικώς δεδομένα και σαφή.

Ποτάμι για τη συνταξιοδότηση δικαστικών: Να μην επιχειρήσουν νέο συνταγματικό πραξικόπημα
Να μην επιχειρήσει η κυβέρνηση να περάσει την αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, προειδοποιεί το Ποτάμι την κυβέρνηση, σχολιάζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει συνταγματικό πραξικόπημα.
Με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δικαστικούς λειτουργούς, σύμφωνα με τα οποία εκτός από τα μισθολογικά συζητήθηκε και το θέμα της παράτασης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
Τελικά φαίνεται ότι η επιχειρούμενη συναλλαγή της κυβέρνησης με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, εκτός από οικονομικά, προέβλεπε κι άλλου είδους ανταλλάγματα.
Με έκπληξη πληροφορούμαστε ότι αντικείμενο της συζήτησης με τον κ.Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν και η παράταση του ηλικιακού ορίου παραμονής στην υπηρεσία ανώτατων λειτουργών μετά το 67ο  έτος της ηλικίας, παρότι υπάρχει ρητή συνταγματική πρόβλεψη (άρθρο 88, παρ.5) για υποχρεωτική αποχώρηση μετά τη συμπλήρωσή του.
Είναι τυχαία η συζήτηση, όταν η κυρία Θάνου πρέπει να αποχωρήσει σε κάποιους μήνες; Αλλά για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αυτά είναι ψιλά γράμματα. Αν επιχειρήσουν να περάσουν νομοθετική διάταξη, θα πρόκειται για συνταγματικό πραξικόπημα. Κι όσο αδίστακτοι και αν είναι πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα περάσει.

Η συνάντηση στο Μαξίμου και η Βασιλική Θάνου

Oι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας την περασμένη Πέμπτη κατά την συνάντησή τους στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πρότειναν την παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε η πρόεδρος του Αρείου ΠάγουΒασιλική Θάνου σε δεκάδες εφέτες και προέδρους εφετών, μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, επισήμανε ότι τέθηκε στον κ. Τσίπρα το θέμα της παράτασης του ηλικιακού ορίου για τους ανώτατους δικαστικούς και η θέση της κυρίας Θάνου, όπως είπε η ίδια, «ήταν πολύ θετική».

θάνου

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, το θέμα ετέθη στον πρωθυπουργό, ως «αίτημα πολλών δικαστικών», ενώ παράλληλα εξήγησε στον κ. Τσίπρα τί ισχύει στο εξωτερικό και ειδικώς στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπου οι δικαστές δεν έχουν όριο ηλικίας.
Ωστόσο, όπως τόνισε στους συναδέλφους της η κυρία Θάνου, επισήμανε στον πρωθυπουργό, ότι εδώ, στη χώρα μας, το Σύνταγμα απαγορεύει να μένουν οι δικαστές μετά το 67ο της ηλικίας τους.

Παρ΄ όλα αυτά, η κυρία Θάνου ανέφερε στον Πρωθυπουργό, ότι μπορεί να υπάρξει νομοθετική λύση – να αυξηθεί το όριο για τρία ακόμα χρόνια- καθώς, το όριο των 67 ετών έχει τεθεί για προστασία των δικαστών, για να μην μπορεί κάποιος νωρίτερα να τους διώξει, ενώ το αντίθετο, αν θέλουν να μείνουν αυτό δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί αντίθετο με το σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Θάνου αποχωρεί από το δικαστικό σώμα λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου ηλικίας (67ο έτος) τον προσεχή Ιούνιο, ενώ ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου συνταξιοδοτείται σε ένα και πλέον χρόνο.
Πάντως, όπως, έλεγαν δικαστές οι μόνοι συνάδελφοί τους που μπορούν να επιθυμούν την παράταση του ορίου ηλικίας είναι μια μικρή κατηγορία Εφετών, οι οποίοι σε περίπτωση παράτασης του ορίου ηλικίας θα προλάβουν να προαχθούν σε προέδρους Εφετών.

 Σχόλια