ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση: Ποιοι πολιτικοί θα πληρώσουν τις «πενταροδεκάρες» του κ. Φίλη

ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση: Ποιοι πολιτικοί θα πληρώσουν τις «πενταροδεκάρες» του κ. Φίλη

                                                                           Της Ελευθερίας Σπυράκη

Μπορεί ο ΦΠΑ (6% και 13% ανά περίσταση) στην ιδιωτική Παιδεία να φαντάζει «πενταροδεκάρες» στα μάτια του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ωστόσο την άποψη αυτή δεν ενστερνίζονται δάσκαλοι και γονείς, ανάμεσα τους και πάρα πολλά μέλη της πολιτικής ζωής του τόπου, που επέλεξαν να επενδύσουν σε κάποιο ιδιωτικό σχολείο για την πνευματική και ψυχική καλλιέργεια των τέκνων τους.

Την ίδια ώρα, ο κ. Φίλης αφού πρώτα ομολόγησε πως η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να βρει τα ισοδύναμα μέτρα που υπόσχονταν προεκλογικά, χαρακτήρισε… πενταροδεκάρες τα επιπλέον χρήματα που καλείται να δαπανήσει κάθε νοικοκυριό που επιλέγει την ιδιωτική εκπαίδευση για τα παιδιά του. Αργότερα, προσπάθησε να εξηγήσει πως η φράση του ήταν «σχήμα λόγου», όμως φευ… Κανείς δεν πείστηκε από τα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας, με κάποιον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σεβαστάκη να συμπληρώνει πως «δεν θα μας κοστίσει πολιτική ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, δεν αφορά τους ψηφοφόρους μας». Προφανώς, Έλληνες φορολογούμενοι – γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών ή σε μία σχολή ή ακόμα και σε κάποιο ιδιωτικό λύκειο, δεν ανήκουν στην εκλογική πελατεία της Κουμουνδούρου.

Ανάμεσα στους… πληγέντες από την επιβολή του ΦΠΑ είναι και αρκετοί γνωστοί πολιτικοί, που επιλέγουν την ιδιωτική εκπαίδευση για τους γόνους τους. Μπορεί οι ίδιοι να μην «στενάξουν» όσο μία μέση ελληνική οικογένεια από την επιβάρυνση, ωστόσο, το χέρι θα μπει λίγο πιο βαθιά στην τσέπη. Στους… τυχερούς που εξαιρούνται από τον φόρο (σ.σ. η επιβολή ΦΠΑ δεν αφορά παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία) είναι, πάντως, ο πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επέλεξε δυο από τα ακριβότερα ιδιωτικά σχολεία για να στείλει τους γιους του, Φοίβο – Παύλο και Ορφέα – Ερνέστο την στιγμή που εκατοντάδες δημόσια σχολεία «ψυχορραγούν» από το ερεβώδες κενό στην εκπαίδευση. Το ένα εξ’ αυτών είναι το ιστορικό νηπιαγωγείο «Χιλλ» στην Πλάκα (σ.σ το συγκεκριμένο νηπιαγωγείο έχουν επιλέξει κατά το μακρινό παρελθόν τα μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, γνωστά «τζάκια» της Αθήνας και άλλες εύπορες οικογένειες για τους γόνους τους). Το δεύτερο είναι η «Αγκάλη» που πάει ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας Τσίπρα – Μπαζιάνα, με το κόστος να ανέρχεται στις 16.000 ευρώ ετησίως.

kamenos

Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για τον Πάνο Καμμένο ο οποίος έχει επιλέξει τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Κωστέα – Γείτονα» για τους τρεις γιους του Λευτέρη, Νίκο και Γιάννη.

loverd1212

ΦΠΑ θα πληρώσει και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς έχει επιλέξει την «Εκπαιδευτική Αναγέννηση για τα παιδιά του.

adonis-georgiadhs-2-805x450

«Κάτι» παραπάνω θα κοστίσει και στον Άδωνι Γεωργιάδη η μαθητική χρονιά, καθώς μαζί με την Ευγενία Μανωλίδου επέλεξαν το φημισμένο Κολλέγιο Αθηνών ως το καταλληλότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα για τα παιδιά τους.

karamanlis

Πλήγμα και για την οικογένεια Καραμανλή, καθώς τα δίδυμα πηγαίνουν στην «Εράσμιο Ελληνογερμανική Σχολή» μετά την πρώτη -και τελευταία- εμπειρία τους από δημόσιο σχολείο, όταν ήταν ακόμη στο νηπιαγωγείο.

mitsotakis

Κάθε επιλογή έχει κόστος και το επιπλέον καλείται να καλύψει τώρα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης (έχει επιλέξει το Κολλέγιο Αθηνών), ο οποίος αξίζει να σημειώσουμε πως δήλωσε ότι στόχος του σε περίπτωση που εκλεγεί πρόσεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι να παλέψει για την κατάργηση του ΦΠΑ. Σε ερώτηση δε που του τέθηκε για το αν θα έστελνε το παιδί του σε δημόσιο σχολείο, ο ίδιος απάντησε πως: «Όχι. Δεν είναι η δημόσια εκπαίδευση αυτή που πρέπει. Αν έχω την δυνατότητα, που την έχω, θα το στείλω σε ιδιωτικό. Είναι το δικαίωμα του γονιού στον ανταγωνισμό».

Αξίζει να σημειώσουμε, πως η ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί εδώ και δεκαετίες επιλογή για τους γόνους των πολιτικών οικογενειών, απ’ όποια πλευρά του πολιτικού τόξου κι αν προέρχονται. Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί εκείνο της τέως γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, που ενώ υποστήριζε στη Βουλή πως είναι κατά της ιδιωτικής εκπαίδευσης, η κόρη της Βασιλεία πήγαινε στο Αμερικάνικο Κολέγιο και ακολούθως στου Deree για σπουδές στα Οικονομικά.

Σημείο αναφοράς, πάντως, αποτελεί το Κολλέγιο Αθηνών που συνεχίζει την παράδοση, έχοντας φιλοξενήσει στα θρανία του γενιές και γενιές πολιτικών γόνων, όπως τον γιο του τέως πρωθυπουργού, Κώστα Σαμαρά που αποφοίτησε το καλοκαίρι του 15′, όλα τα παιδιά του Γιώργου Βουλγαράκη, Παυλίνα, Διονύση και Αποστόλη, την κόρη της Λούκας Κατσέλη, Αμαλία, την Μαργαρίτα Παπανδρέου, κόρη του Γιώργου Παπανδρέου, τον Κωναταντίνο Λιάπη (γιο του πρώην υπουργού της ΝΔ Μιχάλη Λιάπη) και πολλούς ακόμη που ψήφισαν «δαγκωτό» στην ιδιωτική εκπαίδευση.Σχόλια