Γ. Κατρούγκαλος: Είμαι βέβαιος ότι θα υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό

Γ. Κατρούγκαλος: Είμαι βέβαιος ότι θα υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό

Τη βεβαιότητα ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα υπερψηφιστεί, χωρίς απώλειες, από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εκφράζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά» ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Παράλληλα, θεωρεί πιθανή την υπερψήφιση του νομοσχεδίου και από βουλευτές της αντιπολίτευσης, μετά τις διορθωτικές κινήσεις που θα γίνουν ως την ημέρα της ψήφισής του.

Υπερασπίζοντας το νομοσχέδιο, ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζει ότι αποτελεί μία προσπάθεια «μίας ταξικά μεροληπτικής αρχιτεκτονικής υπέρ των αδύναμων και των μεσαίων εισοδημάτων, ώστε να πάρουν αξιοπρεπή σύνταξη και οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι δεν είχαν σταθερή και μόνιμη εργασία» και τονίζει ότι, παράλληλα, δίνονται κίνητρα στους ασφαλισμένους να παραμείνουν στην εργασία τους και να μην βγουν πρόωρα σε σύνταξη.

Εξάλλου, ο κ. Κατρούγκαλος, αποδέχεται ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς «δεν είναι εύκολη» και αναφέρει ότι θα υπάρξει εξορθολογισμός του υπολογισμού των εφάπαξ και των μερισμάτων των δημοσίων υπαλλήλων, με μικρές μειώσεις στα πρώτα και μεγαλύτερες στα δεύτερα. Ωστόσο, δεσμεύεται ότι θα υπάρξει μείωση των εισφορών όταν, μέσα από τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού είσπραξης φόρων και εισφορών, θα μπορέσει να ελεγχθεί η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή.

Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, ο υπουργός Εργασίας αναφέρει ότι τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο ευνοούν το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ τον χρόνο και επισημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία με τους φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών να συσταθεί μια κοινή επιτροπή που θα υπολογίσει το άθροισμα ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης, «ώστε να μην καταλήγει σε δημευτικά αποτελέσματα».

 Σχόλια