Γ. Κατρούγκαλος: Με την εθνική σύνταξη θα νικήσουμε τη φτώχεια

Γ. Κατρούγκαλος: Με την εθνική σύνταξη θα νικήσουμε τη φτώχεια

Την δική του παραδοχή για την καταπολέμηση της φτώχειας ανέλυσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι με τα 384 ευρώ της Εθνικής Σύνταξης που θα παίρνουν όλοι βάσει του ασφαλιστικού θα κερδηθεί η μάχη για την οικονομική δυσχέρεια της χώρας.

Με τηλεφωνική παρέμβαση  στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη ο κ. Κατρούγκαλος, προχώρησε σε  μια σειρά διευκρινίσεων σε ότι αφορά την τροπολογία του ΕΚΑΣ.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο υπουργός, αυτό που κατόρθωσε η κυβέρνηση είναι να μην ισχύσει η μείωση του ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους που δεν πληρούν πλέον τα νέα εισοδηματικά κριτήρια από την 1/1/2016, αλλά από την 1/6/2016, οπότε δεν θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν αναδρομικά τα χρήματα που έχουν λάβει για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους. Όμως επειδή οι συνταξιούχοι έλαβαν στο τέλος Μαΐου τη σύνταξη Ιουνίου θα κληθούν να επιστρέψουν το ΕΚΑΣ που έλαβαν μαζί με τη σύνταξή τους.

Στο ερώτημα τι θα γίνει με τους συνταξιούχους που έλαβαν την σύνταξη πριν την συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους – αλλά τώρα συμπλήρωσαν τα 65 – και με βάση τη νέα νομοθεσία κανείς συνταξιούχος δεν θα λαμβάνει το ΕΚΑΣ πριν τα 65, υποστήριξε ότι πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα γιατί η νέα πρόβλεψη αφορά αποκλειστικά και μόνο εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και πάλι διατήρησε κάποιες επιφυλάξεις, τονίζοντας ότι δεν έχει μπροστά του το κείμενο της νομοθεσίας.

Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ, δεν περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο για την Ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά αφορά δέσμευση που έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Ιούλιο και μάλιστα με τις ψήφους και κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Υπογράμμισε δε ότι με τις αλλαγές που φέρνει το νέο Ασφαλιστικό, η απώλεια του ΕΚΑΣ θα εξισορροπηθεί με άλλα μέτρα, όπως αυτό της καθιέρωσης της Εθνικής Σύνταξης η οποία θα αφορά και ευρύτερες ομάδες.

Τέλος ο κ. Κατρούγκαλος, τόνισε ότι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα εξίσου σημαντικά τα οποία θα πρέπει να επιλύσει η Κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.Σχόλια