Γ.Μουζάλας: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η «Νήσος Έλις» της Ευρώπης

Γ.Μουζάλας: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η «Νήσος Έλις» της Ευρώπης

«Εμείς είμαστε με αυτήν που δεν θέλει νησιά Έλις. Αν νικήσει η δύναμη που θέλει να κάνει νησιά Έλις, είναι πιθανό να έχουμε πρόβλημα και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε». Ως Ελλάδα, είπε, αυτό το «αντιπαλεύουμε και προσπαθούμε να κάνουμε συμμαχίες εντός ΕΕ. Εκτιμούμε ότι θα το πετύχουμε» δήλωσε χθες βράδυ σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκη  ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Η Νήσος Έλις είναι ένα μικρό νησάκι στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης. Ήταν ο σταθμός, από όπου πέρασαν εκατομμύρια μετανάστες με προορισμό τις ΗΠΑ από το 1892 έως το 1954. Υπολογίζεται πως «υποδέχθηκε» πάνω από 20 εκατομμύρια μετανάστες από όλο τον κόσμο, που εκεί υποβάλλονταν σε ιατρικές εξετάσεις, προκειμένου να εγκριθεί η είσοδός τους στις ΗΠΑ.

Εν συνεχεία, ο κύριος Μουζάλας, στην ίδια εκδήλωση μίλησε και για την Τουρκία, σημειώνοντας πως πολλά εξαρτώνται από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στη γειτονική χώρα, ενώ άφησε και σαφείς αιχμές για πολιτικά παιχνίδια της Άγκυρας, αναφέροντας πως λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές περίπου 70.000 πρόσφυγες βάδιζαν προς τον Έβρο και τους γύρισε πίσω τελευταία στιγμή η τουρκική κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, στην ίδια εκδήλωση προκλήθηκε ένταση, όταν περίπου 50 άτομα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς εισέβαλαν στην αίθουσα και φώναζαν συνθήματα με σκοπό να μην επιτρέψουν στον υπουργό να συνεχίσει τον λόγο του. «Μην τον ακούτε αυτόν δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του» φώναξε ένας από τους διαδηλωτές με τον υπουργό να απαντάει: «Θέλω να μ’ ακούσεις, 27 χρόνια ασχολούμαι με τους πρόσφυγες ανόητε».
Η εκδήλωση, αμέσως πριν το τσιγάρο είχε και… γαλλικά, καθώς εμφανώς «φορτωμένος» ο υπουργός είπε απευθυνόμενος προς τους διαδηλωτές: «Πραγματικά στην Ευρώπη προσπαθούμε και τρώμε ξύλο. Παλεύουμε. Το αν είμαστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιούμε μια διπλωματική γλώσσα, αντί να πούμε ένα «άντε γ…ου» είναι εντελώς διαφορετικό. Η ουσία είναι ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό»!Σχόλια