Γ.Μουζάλας: Ζήτημα περισσότερων μετεγκαταστάσεων προσφύγων

Γ.Μουζάλας: Ζήτημα περισσότερων μετεγκαταστάσεων προσφύγων

Ζήτημα περισσότερων μετεγκαταστάσεων προσφύγων έθεσε η Αθήνα στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. εξέτασαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες την εφαρμογή των παραμέτρων του σχεδίου δράσης με την Τουρκία, επί τη βάσει των αποτελεσμάτων της περασμένης Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι μετά από πολύ καιρό συζητήθηκε «με ένα ύφος που ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες» το ζήτημα της αύξησης της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης από την Τουρκία.

Ο ίδιος τόνισε ότι για πρώτη φορά πολλά κράτη – μέλη (εκτός από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης) δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν και υποσχέθηκαν να αυξήσουν τον αριθμό μετεγκατάστασης, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκαν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της Frontex και της EASO.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, η ελληνική πλευρά υπενθύμισε τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της μετεγκατάστασης και πρότεινε πρακτικές λύσεις για το πώς μπορεί να βοηθηθεί η Τουρκία, για να συμμετάσχει στην επίλυση του προβλήματος.

Σχετικά με το θέμα της επανεισδοχής, τόνισε ότι η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από την Ε.Ε. για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, χωρίς να αφαιρούνται τα δικαιώματα των προσφύγων.

Ως προς το ζήτημα χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» ο κ. Μουζάλας διατύπωσε την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς ότι, στον βαθμό που η Τουρκία φιλοξενεί 2,5 εκατ. πρόσφυγες και η Ε.Ε. και ο ΟΗΕΗΕ παρεμβαίνουν για να ελέγξουν τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς, η Τουρκία αποτελεί «ασφαλή τρίτη χώρα».

Εξάλλου, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. συζητήθηκε η «υπό εξέλιξη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα» και προτάθηκαν μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Όπως είπε, υπογραμμίστηκε η ανάγκη τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να συμμετάσχουν βοηθώντας υλικά αλλά και οικονομικά, ώστε να υπάρξει άμεση εκταμίευση πόρων για να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων.Σχόλια