Γ. Σελίμης: Προσπαθούμε να χτυπήσουμε το κακό στην ρίζα του – Οι επόμενες κινήσεις της ΓΓ κατά της Διαφθοράς

Γ. Σελίμης: Προσπαθούμε να χτυπήσουμε το κακό στην ρίζα του – Οι επόμενες κινήσεις της ΓΓ κατά της Διαφθοράς

Στην εκπομπή «Μεσημεριανό Ρεπορτάζ» με τον Πέτρο Κουσουλό ήταν καλεσμένος το στέλεχος της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και Επιθεωρητής – Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης Γιάννης Σελίμης. Ο κ. Σελίμης μίλησε για το χαρτοφυλάκιό του, τις επόμενες κινήσεις της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς αλλά και θέματα της Δημόσιας Διοίκησης.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για θέματα διαφθοράς: Πως επιτήδειοι ζητούσαν λεφτά από τους δήμους για να μην ελεγχθούν έγγραφα 

Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι με το να αντιμετωπίσουμε ή να πατάξουμε θέματα για διαφθοράς λύνει το ζήτημα. Είναι σημαντικό, αδιαμφισβήτητα, αλλά αυτό πρέπει να συνδυάζεται με την αύξηση των δικλείδων για να μην επιτρέπουν την εμφάνιση αυτών των δεδομένων. Αν δε βρούμε τι δε πήγε καλά δε μπορούμε να πούμε ότι δώσαμε τη λύση.

Θα σας πω ένα παράδειγμα: Σε έναν έλεγχο που είχε γίνει σε έναν δήμο της χώρας μεταξύ των δικαιολογητικών που έπρεπε να προσκομίσει κάποιος, μέσα στο έντυπο υλικό υπήρχε μία παρατήρηση. Η υπηρεσία μας μπορεί να ζητήσει οποιαδήποτε άλλο έγγραφο κρίνει απαραίτητο. Αυτό που οδήγησε; Να κυκλοφορούν στους διαδρόμους του δήμου διάφοροι επιτήδειοι, οι οποίοι τι λέγανε; Ότι εγώ με αυτό το ποσό μπορώ να σου εξασφαλίσω ότι δε θα ζητηθεί τίποτα παραπάνω αυτά που ζητεί το έντυπο. Αν μεσολαβήσω εγώ, τελειώνει εκεί το θέμα. Όταν αυτό εντοπίστηκε αντιμετωπίστηκε θεσμικά.

Για θέματα Δημόσιας Διοίκησης 

Προσπαθούμε να χτυπήσουμε το κακό στην ρίζα του. Κάνουμε μία συμμαχία ευθύνης. Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους νέους. Γι’αυτόν το λόγο συνεργάστηκε μαζί μας το Υπουργείο Παιδείας, η Δημόσια Τηλεόραση αλλά και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επιδιώκουμε ένα νέο κώδικα επικοινωνίας για τα δημόσια πράγματα. Να εμπιστευτούν την διοίκηση αλλά και η διοίκηση να εμπιστευτεί τους πολίτες. Θεωρώ ότι η χρήση της πληροφορίας και των μέσων επικοινωνίας μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα. Στην Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς υπάρχει η βούληση να πάμε σε μία νέα πραγματικότητα στα δημόσια πράγματα του τόπου.

Οι δράσεις της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς

Υπάρχει το εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς που προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις και παρακολουθείτε στενά από την ελληνική κυβέρνηση. Υπάρχει συμμαχία ευθύνης. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει πάρα πολλές δράσεις που επεξεργάζονται και θα τις ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες.

Ακούστε το ηχητικό από την σημερινή συνέντευξη

 

 Σχόλια