Γ. Βαρουφάκης: «Είμαι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας»

Γ. Βαρουφάκης: «Είμαι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας»

«Είμαι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας», δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα «Zeit» ο Γιάνης Βαρουφάκης και κάλεσε τους Γερμανούς να ακούσουν τους Έλληνες λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν χρειάζεται να μας εμπιστευτείτε, αλλά να συζητήσουμε με ανοιχτό μυαλό».

Οι Γερμανοί θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν σημαίνει πως αποκλίνουμε από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων αν δώσουμε σε έναν συνταξιούχο που ζει με 300 ευρώ τον μήνα επιπλέον 300 ευρώ το χρόνο», σημειώνει και προσθέτει ότι η Ελλάδα δεν θα παρουσιάσει ποτέ ξανά έλλειμμα στον προϋπολογισμό της. Ποτέ, ποτέ, ποτέ».

Οπως τονίζει: «Αν κοιτάξει κανείς καθαρά στατιστικά τα πράγματα, θα δει ότι υπάρχει ανάπτυξη. Αλλά στην πραγματικότητα τα εισοδήματα και οι τιμές πέφτουν. Η υπάρχουσα πολιτική που εφαρμόζεται εν μέσω κρίσης έχει προκαλέσει την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη: στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία. Χρειαζόμαστε μια αλλαγή», τόνισε ενώ ερωτηθείς για το γεγονός ότι έχει έρθει σε κόντρα με όλη την Ευρώπη σε λίγες ημέρες απάντησε: «Είναι φυσικό αυτό που συμβαίνει. Θα πάρει χρόνο μέχρι να γίνει αντιληπτό παντού ότι συντελείται μια ριζική αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη για την κρίση στην Ελλάδα και πήρε αποφάσεις που απλά χειροτέρεψαν τα πράγματα».

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των δημοσίων υπαλλήλων: «Δεν έχουμε προσλάβει ακόμη κανέναν. Ανακοινώσαμε ότι θα επανεξετάσουμε απολύσεις στον δημόσιο τομέα που έγιναν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Αν κάνουμε επαναπροσλήψεις θα είναι γιατί δεν ήταν νόμιμες οι απολύσεις».

Με Σόιμπλε

Σε άλλη συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Telegraph ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει ότι «στο Βερολίνο θα προσπαθήσει να είναι όσο πιο γοητευτικός μπορεί».

«Θα πω στον κ. Σόιμπλε ότι μπορεί να είμαστε ένα αριστερό «τσούρμο», αλλά μπορεί να υπολογίζει στο κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ για την εκκαθάριση των καρτέλ και των ολιγαρχιών και για την προώθηση εις βάθος μεταρρυθμίσεων του ελληνικού κράτους, μεταρρυθμίσεις που προηγούμενες κυβερνήσεις αρνήθηκαν να κάνουν» σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης και προσθέτει: «Αλλά θα του πω επίσης ότι θα βάλουμε τέλος στον φαύλο κύκλο χρέους-αποπληθωρισμού και θα κάνουμε ό,τι έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πέντε χρόνια. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Διαθέτουμε μία δημοκρατική εντολή για να πολεμήσουμε τη συνολική φιλοσοφία της λιτότητας».

«Πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχουν ορισμένα μέλη του Eurogroup που θέλουν να μας πυροβολήσουν. Αλλά έχουμε και υποστήριξη. Υπάρχει καλή ισορροπία» επισημαίνει και εκτιμά ότι «οι Γάλλοι το θέλουν πολύ να σταθούμε στα πόδια μας. Είναι πολύ ανήσυχοι με αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη και δεν θα είναι σιωπηλοί παρατηρητές εάν πνιγούμε, στραγγαλισθούμε, εξοντωθούμε».

Ο υπουργός Οικονομικών είναι φειδωλός στις δηλώσεις του για τις συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο, περιοριζόμενος στην πληροφορία ότι ο Τζορτζ Οσμπορν φαίνεται ότι βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος, σε σχέση με στοιχεία του ελληνικού σχεδίου για το χρέος.

«Ολοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος. Ποιο είναι το νόημα να δανεισθούμε άλλα 7 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποπληρώσουμε την ΕΚΤ- η οποία αγόρασε τα ομόλογα από τράπεζες της βόρειας Ευρώπης για να βοηθήσει αυτές, όχι την Ελλάδα- όταν η ΕΚΤ βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσης νέου χρήματος σε ύψος 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ. Είναι απολύτως παράλογο» τονίζει.

Και καταλήγει: «Αρα, γιατί δεν παρκάρουμε απλώς τα ομόλογα στα βιβλία της ΕΚΤ; Αυτό που δεν πρόκειται να κάνω είναι να δανεισθώ περισσότερα χρήματα από τους συναδέλφους μου της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Σλοβακίας ή οπουδήποτε».Σχόλια