Γ. Βαρουφάκης: Ο λιτός βίος σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης αρχίζει εδώ

Γ. Βαρουφάκης: Ο λιτός βίος σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης αρχίζει εδώ

«Δεν θα υπάρξει μονομαχία της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Βαρουφάκης, στην ομιλία του κατά την τελετή παραλαβής από τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη και την ανάληψη των καθηκόντων του, ως υπουργός Οικονομικών.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών τόνισε πως ο μεγάλος στόχος της νέας κυβέρνησης είναι «μια νέα συμφωνία-«γέφυρα» μεταξύ των προηγούμενων προγραμμάτων και της τελικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα διαβουλευτούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, με τους δανειστές μας, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο μια Ελλάδα που θα μεταρρυθμιστεί ουσιαστικά, που θα βάλει τέλος στην εσωστρέφεια και στην αργή και βασανιστική αυτοτροφοδοτούμενη κρίση».

«Είμαστε υπέρ του λιτού βίου» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τονίζοντας ότι «ανάπτυξη δεν σημαίνει περισσότερες Porsche Cayenne στους στενούς ελληνικούς δρόμους ή περισσότερα σκουπίδια» και υπενθυμίζοντας ότι «οι Έλληνες δημιουργούσαν όταν ζούσαν λιτά. Όταν δεν είχαν δάνεια και υπερχρεωμένες πιστωτικές κάρτες».

Ακόμα ο κ. Βαρουφάκης, αναφέρθηκε και στις επικείμενες συναντήσεις που θα έχει την Παρασκευή με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και τις επόμενες ημέρες με τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας και της Ιταλίας, και σημείωσε σχετικά: «Όπως προέβλεπα, η σκληρή γλώσσα απ’ έξω, οι απειλητικές υπόνοιες, η επένδυση στην ανασφάλεια του μέσου Έλληνα πολίτη του μέσου Έλληνα ψηφοφόρου, έδωσαν τη θέση τους στη λογική, στη διάθεση για συνεργασία, στη συνεννόηση».

Τα χρήματα των Ευρωπαίων εταίρων μας πετάχτηκαν σε μια μαύρη τρύπα, υποστήριξε ο νέος υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης, μέσω μείωσης των μισθών των πολιτών, απέτυχε. «Όλοι αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται ένα reboot της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των καθαριστριών του υπουργείου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τη σελίδα από την πυραμιδική λιτότητα σε ένα λιτό βίο με αξιοπρέπεια, θα τη γυρίσουμε ξεκινώντας μέσα από το «σπίτι» μας, από αυτό εδώ το Υπουργείο. Ο λιτός βίος σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης αρχίζει εδώ. Από τις πρώτες μας κινήσεις θα είναι η άμεση εξοικονόμηση πόρων με μια θεαματική μείωση των εξόδων, των δαπανών αυτού του Υπουργείου, του αριθμού των συμβούλων, για παράδειγμα, του Υπουργείου, εξοικονόμηση που θα χρηματοδοτήσει την επαναπρόσληψη των καθαριστριών του Υπουργείου. Ως συμβολική αλλά και ουσιαστική πρώτη κίνηση».

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, τόνισε ότι η δίμηνη παράταση τελειώνει και οι διορίες πιέζουν. Ακόμα, σημείωσε ότι παραδίδει μία οικονομία με ανάπτυξη 0,7% και αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων.


Σχόλια