Γαλλία: Μητέρα ζητά 80.000 λίρες αποζημίωση από τις αρχές επειδή δεν εμπόδισαν το γιο της να γίνει τζιχαντιστής

Γαλλία: Μητέρα ζητά 80.000 λίρες αποζημίωση από τις αρχές επειδή δεν εμπόδισαν το γιο της να γίνει τζιχαντιστής

Το ποσό των 80.000 λιρών ζήτησε ως αποζημίωση μία μητέρα από τη γαλλική αστυνομία, η οποία απέτυχε να σταματήσει το γιο της από το να πάει στη Συρία και να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος για να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Ο Μπριάν Ντανκονά, γόνος καθολικής οικογένειας, έφυγε από την γενέτειρα του, τη Νίκαια, δύο ημέρες αφού γιόρτασε τα Χριστούγεννα με τους συγγενείς του στα τέλη του 2013 και σήμερα βρίσκεται στη Συρία, από όπου περιστασιακά τηλεφωνεί στην μητέρα του Ναντίν, όπως δήλωσε η δικηγόρος της μητέρας, Σαμιά Μακτούφ σε αστικό δικαστήριο.

Η Ναντίν Ντανκονά διεκδικεί 80,000 λίρες, ισχυριζόμενη ότι η αστυνομία συνόρων στο αεροδρόμιο της Νίκαιας θα έπρεπε να σταματήσει τον ανήλικο – ο Μπριάν ήταν 16 ετών τότε – για να τον ανακρίνει όταν εμφανίστηκε χωρίς προσωπικά υπάρχοντα, εκτός από έγγραφα ταυτότητας, για μία πτήση με προορισμό την Τουρκία, τον ενδιάμεσο σταθμό που επιλέγουν πολλοί από όσους ταξιδεύουν στην εμπόλεμη Συρία.

Αν κερδίσει την υπόθεση, η μητέρα θα διαθέσει τα χρήματα ως δωρεά σε μια οργάνωση καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ανέφερε η δικηγόρος.

«Αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να αυξήσει την επαγρύπνηση των κρατικών αρχών», εξήγησε η Μακτούφ, προσθέτοντας: «Αυτό που συνέβη στην μητέρα του Μπριάν μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε μητέρα. Η ανταμοιβή της θα είναι πως άλλες μητέρες θα γλιτώσουν το μαρτύριο που αναγκάστηκε να υπομείνει εκείνη».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας δήλωσε διά του εκπροσώπου του ότι το όνομα του Μπριάν δεν βρισκόταν σε κατάλογο υπόπτων της αστυνομίας, ενώ ένας εισαγγελικός λειτουργός σημείωσε πως η αστυνομία συνόρων δεν είχε κανένα λόγο εκείνη την στιγμή να συλλάβει τον τότε έφηβο – σήμερα 18 ετών – καθώς δεν υπήρχε επίσημο αίτημα από τους γονείς του να τον σταματήσουν.Σχόλια