Γενεύη: Ο Δραγασάκης αντί Τσίπρα αν δεν πάει ο Ερντογάν

Γενεύη: Ο Δραγασάκης αντί Τσίπρα αν δεν πάει ο Ερντογάν

Την Πέμπτη είναι η μεγάλη πολυμερής διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, στην οποία εκτός των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, θα συμμετέχουν η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι Αθήνας και Άγκυρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά αυτό θα γίνει μόνο εφόσον την Τουρκία «την εκπροσωπήσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν». Η διευκρίνηση αυτή απλό πλευράς Αθήνας έρχεται, καθώς το τουρκικό στρατόπεδο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην μεταβεί τελικά στην Γενεύη ο Τούρκος πρόεδρος αλλά ο Πρωθυπουργός  Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Δραγασάκης αντί Τσίπρα

Είναι ξεκάθαρο πως εφόσον δεν παραστεί ο Ταγίπ Ερντογάν, δεν μπορεί να υπάρξουν κινήσεις εκ μέρους της τουρκικής πλευράς που θα ξεκλειδώσουν το ζήτημα του Κυπριακού. Όπερ σημαίνει, πως δεν θα υπάρχει λόγος για παρουσία του Αλ. Τσίπρα στην Γενεύη.

Σε περίπτωση που ισχύσει το παραπάνω σενάριο, δηλαδή, την Τουρκία εκπροσωπήσει ο Πρωθυπουργός της Μ. Γιλντιρίμ, τότε σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, την Αθήνα θα εκπροσωπήσει ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Τηλεφωνική Τσίπρα – Ερντογάν

Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε την Δευτέρα το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Η 60λεπτη συνομιλία τους αφορούσε τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για τη σημασία που έχει η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν να παραμείνουν σταθερά σε επαφή εν όψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δύο ηγέτες να μεταβούν στη Γενεύη. Επίσης ότι αν διαφανεί οποιαδήποτε λύση, θα μεταβούν στη Γενεύη, στη Διάσκεψη για το Κυπριακό.

 

 

 Σχόλια