Γερμανία: Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα

Γερμανία: Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα

Την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των Γερμανών πολιτών προς την Ελλάδα καταγράφει νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest dimap για λογαριασμό του ARD-Deutschlandtrend, ενώ την ίδια στιγμή η πλειονότητα των ερωτηθέντων αντιμετωπίζει την Άγκυρα με αρκετή δυσπιστία.

Συγκεκριμένα, 34% των ερωτηθέντων δείχνουν να εμπιστεύονται τη χώρα μας, ποσοστό που έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το αντίστοιχο της περσινής χρονιάς όταν και λάμβαναν χώρα οι πολυσυζητημένες διαπραγματεύσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (μόλις 13%). Εύλογα μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι το περσινό ποσοστό αντικατόπτριζε το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας για την παραμονή της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, μόλις 17% εμπιστεύονται την Τουρκία, ενώ το 79% θεωρεί ότι η Άγκυρα δεν αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο της Γερμανίας. Τόσο , οι χαμηλές επιδόσεις της Τουρκίας στην προστασία και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, στο κράτος δικαίου, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, και την ελευθερία της έκφρασης, όσο και η αμφιλεγόμενη στάση της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, φαίνεται ότι έχουν ασκήσει αρνητική επίδραση στην αντίληψη των Γερμανών πολιτών.

Σημαντικά, περισσότερο από όλους οι Γερμανοί φαίνεται να εμπιστεύονται τους Γάλλους: το 89% πιστεύει ότι είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος για τη Γερμανία (+3% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2015). Υψηλά είναι τα σχετικά ποσοστά και για τη Μεγάλη Βρετανία (73%, +4%) αλλά και τις ΗΠΑ (58%, +8%).

Σχετικά με την εγχώρια πολιτική σκηνή της Γερμανίας, νέα σημαντική πτώση παρουσιάζουν τα ποσοστά των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας.

Η Χριστιανική Ένωση (Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές CDU/CSU) χάνει δυο ποσοστιαίες μονάδες και συγκεντρώνει πλέον 34% στην πρόθεση ψήφου.

Νέα καθίζηση καταγράφουν την ίδια ώρα τα ποσοστά των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που λαμβάνουν πλέον 21%, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει μετρήσει ποτέ η συγκεκριμένη δημοσκόπηση για το κόμμα.

Τρεις ποσοστιαίες μονάδες κερδίζουν οι Πράσινοι (Grüne) που συγκεντρώνουν 13%, στο 7% (-2%) η Αριστερά (Die Linke) ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) φαίνεται να ανακάμπτουν δημοσκοπικά, λαμβάνοντας 7% στην πρόθεση ψήφου, ποσοστό που τους εξασφαλίζει στην παρούσα φάση την είσοδο στο γερμανικό κοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι το εκλογικό όριο βρίσκεται στο 5%.

Παράλληλα, το δημοσκοπικό της ζενίθ βιώνει στο μεταξύ η λαϊκίστικη Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD), που είδε τα ποσοστά της να απογειώνονται στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές. To κόμμα, που από αμιγώς ευρωσκεπτικιστικό εξελίχθηκε -με οδηγό την προσφυγική κρίση- στον απόλυτο εκφραστή του ξενοφοβικού ρεύματος στη χώρα, εμφανίζεται να συγκεντρώνει 14% (+3%). Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει ποτέ η συγκεκριμένη δημοσκόπηση για το AfD.

To ARD-Deutschlandtrend επεφύλασσε όμως άλλη μια δυσάρεστη έκπληξη για τους Σοσιαλδημοκράτες αφού καταδεικνύει σημαντική υποχώρηση της δημοτικότητας του προέδρου του SPD. Ικανοποιημένοι από το έργο του αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δηλώνουν μόλις το 39% των ερωτηθέντων. Πρόκειται για το χαμηλότερο προσωπικό ποσοστό κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, το οποίο τον κατατάσσει στην όγδοη θέση της λίστας των δημοφιλέστερων πολιτικών της χώρας.

Της σχετικής λίστας ηγείται ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ με 74%, ακολουθεί ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ με 73%, στην τρίτη θέση ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με 66% ενώ στην τέταρτη η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ που βελτιώνοντας τα ποσοστά της κατά δυο μονάδες εμφανίζεται πλέον στο 56%.Σχόλια