Γερμανία & Γαλλία αντιδρούν στο σχέδιο μεταφοράς προσφύγων από Ελλάδα & Ιταλία

Γερμανία & Γαλλία αντιδρούν στο σχέδιο μεταφοράς προσφύγων από Ελλάδα & Ιταλία

Ενστάσεις απέναντι στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προέβαλαν σήμερα οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, η Γερμανία και η Γαλλία.

Αναλυτικότερα, σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί Εσωτερικών των δυο χωρών τονίζουν πως η Κομισιόν θα πρέπει να βρει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ «ευθύνης» και «αλληλεγγύης», και υπογραμμίζουν πως οι Βρυξέλλες θα πρέπει να λάβουν περισσότερο υπόψη τους τις προσπάθειες που έχουν ήδη καταβληθεί από ορισμένα κράτη-μέλη για την προστασία και τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Ακόμη, επισημαίνουν πως το σχέδιο της Κομισιόν, το οποίο αναμένεται να προταθεί επισήμως στα τέλη του έτους, θα πρέπει να είναι «προσωρινό και έκτακτο», κι όχι μόνιμο.

Τέλος, Γερμανία και Γαλλία τονίζουν πως χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ε.Ε. θα μπορούν να περιμένουν αλληλεγγύη από τους εταίρους τους πάνω στο θέμα των προσφύγων, μόνο εφόσον λάβουν «όλα τα απαιτούμενα νομικά και οικονομικά μέτρα» για να ενισχύσουν τη φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης.

Σημειώνεται πως με βάση το σχέδιο των Βρυξελλών, Γαλλία και Γερμανία θα φιλοξενήσουν μεγάλο ποσοστό των προσφύγων που θα μετακινηθούν από την Ιταλία και την Ελλάδα.Σχόλια