Γερμανία: Εισαγγελική έρευνα σε βάρος του Facebook για βοήθεια σε υποκίνηση μίσους

Γερμανία: Εισαγγελική έρευνα σε βάρος του Facebook για βοήθεια σε υποκίνηση μίσους

Έρευνα διέταξε η Εισαγγελία του Αμβούργου σε βάρος του επικεφαλής του Facebook στην Βόρεια Ευρώπη, Μάρτιν Οτ, για βοήθεια στην υποκίνηση μίσους, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.

Η έρευνα διετάχθη έπειτα από μήνυση που υπέβαλε δικηγόρος, κατηγορώντας την εταιρεία ότι δε διέγραψε σχόλια μίσους από αναρτήσεις χρηστών, παρότι είχαν επισημανθεί.

Την ίδια ώρα, ακτιβιστές και πολιτικοί στη Γερμανία κατηγορούν το Facebook ότι δε διαγράφει ακόμη και ξεκάθαρα σχόλια μίσους, τα οποία παραβιάζουν το γερμανικό δίκαιο και τις οδηγίες του ίδιου του Facebook.

Η εταιρεία από την πλευρά της απαντά ότι διαγράφει σχόλια που παραβιάζουν τις οδηγίες της, αλλά δεν μπορεί να κρίνει το εάν κάποια σχόλια παραβιάζουν το γερμανικό δίκαιο.

Σύμφωνα με το Spiegel, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, συνέστησε ήδη ομάδα εργασίας με υπεύθυνους του Facebook, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κενό, ενώ το περιοδικό επισημαίνει ότι ο ιδρυτής του Facebook, Μάρκ Ζάκερμπεργκ, είχε εκφράσει, σε συνάντησή του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τη βούλησή του να βελτιώσει τη διαδικασία.

Ο δικηγόρος, πάντως, που υπέβαλε τη μήνυση επιμένει ότι για τη δική του υπόθεση ισχύει το γερμανικό δίκαιο, ενώ η εταιρεία υποστηρίζει ότι ισχύει το ιρλανδικό δίκαιο, διότι η έδρα του Facebook για την Ευρώπη βρίσκεται στο Δουβλίνο.Σχόλια