Γερμανία: Κινέζος τουρίστας εγκλωβίστηκε σε… κέντρο φιλοξενίας προσφύγων

Γερμανία: Κινέζος τουρίστας εγκλωβίστηκε σε… κέντρο φιλοξενίας προσφύγων

Χαμένος στη μετάφραση και έχοντας χάσει το πορτοφόλι του, ένας Κινέζος τουρίστας ο οποίος σκόπευε να περιηγηθεί στην Ευρώπη, βρέθηκε εγκλωβισμένος τον Ιούλιο σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Γερμανία εξαιτίας… δυσκολιών στην επικοινωνία.

Για λόγους που ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί, ο 31 ετών άνδρας, ο οποίος δεν μιλάει ούτε αγγλικά ούτε γερμανικά, θεωρήθηκε ως «πρόσωπο που έχρηζε βοηθείας» μόλις προσγειώθηκε η πτήση του, στη Στουτγκάρδη, στις 4 Ιουλίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού Κριστόφ Σλούτερμαν.

Έτσι ξεκίνησαν οι «διακοπές» του στη Γερμανία: οδηγήθηκε αρχικά σε ένα κέντρο πρώτης υποδοχής στη Χαϊδελβέργη όπου –άγνωστο πώς– έχασε τα χρήματά του και συμπλήρωσε… κατά λάθος την αίτηση που του έδωσαν οι τοπικές αρχές για να του χορηγηθεί άσυλο.

Εν συνεχεία, ο Κινέζος μεταφέρθηκε στις 6 Ιουλίου σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Ντόρτμουντ, στη δυτική Γερμανία, κι αμέσως μετά σε ένα άλλο, στην κοντινή κοινότητα Ντίλμεν.

«Είχε θέσει σε λειτουργία έναν μηχανισμό από τον οποίο δεν μπορούσε πλέον να ξεφύγει» εξήγησε στην εφημερίδα Dulmener Zeitung ο Σλούτερμαν, ο οποίος διευθύνει το κέντρο του Ντίλμεν.

Καθώς δεν είχε πια στη διάθεσή του ούτε διαβατήριο ούτε βίζα, ο «πρόσφυγας» αναγκάστηκε να αποδεχτεί τη μοίρα του και να υποβληθεί σε όλες τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος: τον εξέτασαν γιατροί, του πήραν τα δακτυλικά αποτυπώματα και του χορηγήθηκε η βοήθεια που προβλέπεται για τους αιτούντες άσυλο.

Ο Κριστόφ Σλούτερμαν και ένας άλλος υπεύθυνος του κέντρου παρατήρησαν ωστόσο πολύ γρήγορα ότι ο άνδρας αυτός ήταν… διαφορετικός από τους άλλους πρόσφυγες και κατάφεραν να τον γλιτώσουν από περαιτέρω ταλαιπωρία, χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό μηχανικής μετάφρασης στο κινητό τους τηλέφωνο.

«Έλεγε ότι ήθελε να ταξιδέψει στη Γαλλία και την Ιταλία», εξήγησε ο Σλούτερμαν, προσθέτοντας ότι χρειάστηκαν δέκα ημέρες μέχρι να διακοπεί η γραφειοκρατική διαδικασία.

Τελικά, δύο εβδομάδες αφότου πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στη Γερμανία, ο Κινέζος τουρίστας μπόρεσε να συνεχίσει την περιήγησή του στη γηραιά ήπειρο.

«Αλλιώς φανταζόμουν την Ευρώπη», φέρεται να δήλωσε ο ίδιος (άγνωστο σε ποια γλώσσα), σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι WDR.

 

Σχόλια