Γερμανία: Να μη συνδέεται το προσφυγικό με την εφαρμογή της συμφωνίας

Γερμανία: Να μη συνδέεται το προσφυγικό με την εφαρμογή της συμφωνίας

Να μη συνδέεται η προσφυγική κρίση με την εφαρμογή της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα, ζήτησε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος παράλληλα επανέλαβε την ανάγκη να αποκατασταθεί επειγόντως μια «συντεταγμένη κατάσταση» στην περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, και κάλεσε την Ελλάδα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις υποχρεώσεις της.

Αναλυτικότερα, αναφερόμενος σε δημοσίευμα του οικονομικού περιοδικού «WirtschaftsWoche», σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο θα είχε την πρόθεση «να βάλει σε δεύτερη μοίρα την αυστηρή εμμονή σε όρους του προγράμματος», εάν η Ελλάδα δεχόταν περισσότερους πρόσφυγες, ο κ. Ζάιμπερτ επεσήμανε ότι η διαδικασία εφαρμογής του προγράμματος πρέπει να προχωρήσει αυτόνομα, και να μη σχετίζεται με προκλήσεις της επικαιρότητας, όπως η προσφυγική κρίση.

Ακόμη, υπενθύμισε την προθυμία της Γερμανίας και της Ευρώπης να στηρίξουν την Ελλάδα που δοκιμάζεται ιδιαίτερα από αυτή την κρίση.

Τέλος, ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι είναι ανάγκη να αποκατασταθεί επειγόντως μια «συντεταγμένη κατάσταση» στην περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, ώστε να μην δρουν εκεί ανενόχλητοι οι διακινητές προσφύγων.

«Για αυτό στηριζόμαστε στην προθυμία συνεργασίας της Τουρκίας. Θέλουμε όμως να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις υποχρεώσεις της, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να προστατεύσει τα σύνορά της», εξήγησε ο Γερμανός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι ενισχυθεί η FRONTEX, και θα παρασχεθεί και υλικοτεχνική βοήθεια.

Σχόλια