Γερμανία: Ο Σόιμπλε είναι εκτός διαπραγμάτευσης, όπως ο Βαρουφάκης

Γερμανία: Ο Σόιμπλε είναι εκτός διαπραγμάτευσης, όπως ο Βαρουφάκης

Ο Σόιμπλε έχει παροπλιστεί στη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου του συγκυβερνώντος κόμματος (SPD) στη Γερμανία, Carsten Schneider.

Μόνο συνεντεύξεις, όχι διαπραγμάτευση

Όπως μεταδίδει το περιοδικό Focus, o Σνάιντερ δήλωσε σήμερα το πρωί στην κρατική τηλεόραση ZDF ότι ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε έχει πλέον την ίδια θέση στις διαπραγματεύσεις με τον συνάδελφό του από την Ελλάδα, Γιάνη Βαρουφάκη:

«Επιτρέπεται να δίνει συνεντεύξεις, αλλά όχι πια να διαπραγματεύεται».

Τώρα, συμπλήρωσε, μόνο οι πρόεδροι των κυβερνήσεων, o Αλέξης Tσίπρας και η Άγκελα Μέρκελ μιλούν.

Ρήξη στο κόμμα της Μέρκελ για το θέμα

Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι αυτό οδηγεί ορισμένους συναδέλφους, «οι οποίοι έπαιρναν τον προσανατολισμό τους από τον υπουργό Οικονομικών να λένε: ‘Είμαι σύμφωνος με αυτό;’» Μέσα στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, πρόσθεσε ο Σνάιντερ, υπάρχει βαθιά ρήξη σε αυτό το θέμα.
Σύμφωνα με νέες πληροφορίες του ΑΠΕ, ο Σνάιντερ δήλωσε πεπεισμένος ότι, παρά την πολεμική και τα τεντωμένα νεύρα που κυριαρχούν στο θέμα της συζήτησης για την κρίση στην Ελλάδα, η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Υπάρχουν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, είπε στο Deutschlandfunk και συμπλήρωσε ότι είναι «σχετικά σίγουρος» ότι θα επιτευχθεί λίαν προσεχώς συμφωνία. Πρότεινε επίσης οι δανειστές να διαγράψουν 50-60 δις του ελληνικού χρέους.

Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δεν αποτελεί επιλογή κατά τον Σνάιντερ

«Δεν είναι κάτι το οποίο θέλουμε». Παρέπεμψε δε στις ήδη καταβληθείσες εκ μέρους της Γερμανίας πληρωμές, οι οποίες σε μια τέτοια περίπτωση θα πήγαιναν χαμένες . Εν τούτοις, μόνο η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο μπορούν να πάρουν μια τέτοια απόφαση, αν δηλαδή θέλουν να παραμείνουν στην ευρωπαική νομισματική ενωση.
Ο Σνάιντερ τόνισε, επίσης, ότι η επικέντρωση της συζήτησης στην καταβολή της δόσης του δεύτερου πακέτου στην Αθήνα δεν είναι αρκετή. Η Ελλάδα πρέπει να να αναπτυχθεί οικονομικά , να καταπολεμήσει την διαφθορά, να σπάσει το ολιγαρχικό σύστημα. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει ως ανταπόδοση να διορθώσουν τα λάθη στην πολιτικής σωτηρίας συνολικά και να τοποθετήσουν την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική σε κεντρικό επίπεδο. «Αυτό θα ήταν το καλύτερο για την αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών». Η χώρα χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη προοπτική – «και όχι να έχουμε κάθε έξι μήνες αυτήν την ανασφάλεια, αυτό το παζάρεμα».

Βλέπει συμφωνία και χρήματα

Ο Κάσρστεν Σνάιντερ είναι «σχετικά σίγουρος» ότι συμφωνία θα επιτευχθεί, αν όχι αυτή τη βδομάδα, την ερχόμενη, για την απελευθέρωση των περίπου 7 δις ευρώ προς την Ελλάδα. Μετά θα πρέπει να δημιουργηθούν μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές για τη χώρα. Στα πλαίσια ενός τρίτου πακέτου βοήθειας θα έπρεπε οι δανειστές να προβούν σε μια διαγραφή χρέους ύψους 50 έως 60 δις ευρώ , διαφορετικά η Ελλάδα θα πτωχεύσει. Τo Grexit θα πρέπει να αποφευχθεί τόσο για οικονομικούς όσο και για πολιτικούς λόγους.
Την παρούσα αναταραχή για τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της ελληνικης κυβέρνησης , οι οποίες κατά τους δανειστές δεν είναι επαρκείς, την χαρακτηρίζει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός σκηνοθετημένη.

Bloomberg: Το χάσμα ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μεγαλώνει

Το κρίσιμο αυτό θέμα αποκάλυψαν στο Bloomberg, εδώ και τρεις ημέρες, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η Μέρκελ είναι έτοιμη να κάνει τις αναγκαίες παραχωρήσεις για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, λόγω των γεωπολιτικών ανησυχιών, ενώ ο Σόιμπλε είναι πρόθυμος να αφήσει τη χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ, εκτός και αν η ελληνική κυβέρνηση λάβει μέτρα που θα διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή της εντός της ένωσης. Όλα τα παραπάνω είναι αποκαλύψεις που έκανε άνθρωπος που γνωρίζει τα εσωκομματικά του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το χάσμα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου, αυτό το χάσμα αντικατοπτρίζει, επίσης, και τα όσα συζητούν μεταξύ τους τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Συγκεκριμένα, θεωρούν πως είναι δύσκολο να αποφασίσει η επιτροπή προϋπολογισμού για την τρίτη βοήθεια προς την Ελλάδα και αντ’ αυτού γίνονται σκέψεις για ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή που θα κληθεί να αποφασίσει για μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει αλλαγές σε σχέση με την ακριβώς προηγούμενη (συμφωνία).

Από την μεριά του, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε να σχολιάσει τα όσα γράφονται και λέγονται για τις εσωτερικές διαβουλεύσεις και παρέπεμψε στις δηλώσεις που είχαν κάνει οι εκπρόσωποι των Μέρκελ και Σόιμπλε και υποσημείωναν ότι οι δύο πολιτικοί εργάζονται από κοινού για το θέμα της ελληνικής κρίσης.

Στο μεταξύ, η Αθήνα απέρριψε την τελευταία πρόταση των δανειστών κάνοντας λόγο για «κακό διαπραγματευτικό τέχνασμα», ενώ η Μέρκελ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Βέβαια, υπάρχει κατατεθειμένη και η άποψη του Σόιμπλε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα, σε περίπτωση Grexit, θα είναι «περιθωριακός».

Τι θα επιλέξουν

Το θέμα είναι τι θα επιλέξουν οι 311 βουλευτές που συγκροτούν την κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών. Αρκετοί λένε πως θα συνταχθούν με τον Σόιμπλε, καθώς τους είναι δύσκολο να υποστηρίξουν τις θέσεις της Μέρκελ.

Μάλιστα, κάποιοι δεν κρύβουν ότι μπορεί η Μέρκελ να συνδέσει τη ψήφιση του τρίτου προγράμματος προς την Ελλάδα με μια ψήφο εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό της. Από την άλλη, όμως, ο άνθρωπος που γνωρίζει το θέμα και προχωράει σε αποκαλύψεις στο Bloomberg, αναφέρει πως μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει ρητές δεσμεύσεις της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή ακόμη και από τους βουλευτές που τάσσονται στο πλευρό της Μέρκελ.

Αρκετοί βουλευτές όλων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Σοσιαλδημοκρατικού, κρίνουν πως δεν είναι σωστό η Bundestag να προχωρήσει σε μια ψηφοφορία της τελευταίας στιγμής, καθώς στο τέλος του μήνα η Κάτω Βουλή θα κλείσει για τις θερινές διακοπές. Όπως αναφέρει η πηγή του Bloomberg, οι βουλευτές θα χρειαστούν χρόνο για να εξετάσουν κάθε πρόταση που θα τεθεί ενώπιον τους και δεν γίνεται να πάρουν βιαστικές αποφάσεις υπό το κράτος της πίεσης.Σχόλια