Γερμανία: Βάση για οποιαδήποτε συμφωνία η συνθήκη του ESM – Το κούρεμα χρέους δεν είναι στην ατζέντα για εμάς

Γερμανία: Βάση για οποιαδήποτε συμφωνία η συνθήκη του ESM – Το κούρεμα χρέους δεν είναι στην ατζέντα για εμάς

«Βάση για οποιαδήποτε συμφωνία αποτελεί η συνθήκη του ESM. Μόνο πάνω σε αυτή τη βάση είναι δυνατή η βοήθεια για την Ελλάδα», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, δηλώνοντας ουσιαστικά ότι ο μόνος τρόπος συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών είναι ένα τρίτο μνημόνιο.

Ακόμα, ο κ. Γέγκερ υπενθύμισε, πως το Βερολίνο δεν θεωρεί ότι είναι σε ισχύ η επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τις 30 Ιουνίου.
«Δεν βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που μπορεί να ερμηνευθεί ελεύθερα. Η Συνθήκη προβλέπει σαφώς ότι οποιαδήποτε βοήθεια είναι συνδεδεμένη με αντιπαροχές. Το να αποκλίνεις από αυτή την αρχή, δεν είναι νομικά δυνατό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γέγκερ και, αναφερόμενος στην επιστολή της 30ής Ιουνίου, εξήγησε: «Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συμπεράνουμε ότι τέτοιο αίτημα δεν υπάρχει. Τουλάχιστον, όχι κάποιο που να πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις της Συνθήκης του ESM».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης και τη θέση του για την ανάγκη κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο κ. Γέγκερ ανέφερε ότι ο ρόλος του ΔΝΤ είναι να ελέγχει τη χρηματοδοτική ανάγκη της χώρας και να βγάζει τα συμπεράσματα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Υπάρχουν δύο δυνατότητες. Η μία είναι το κούρεμα χρέους, το οποίο αποτελεί το κλασικό εργαλείο του ΔΝΤ, άρα δεν μας εκπλήσσει που το ΔΝΤ αναφέρεται σε αυτό. Στην Ευρώπη, όμως, επιλέξαμε, σε συνεννόηση, τον άλλο δρόμο, μέσω προγραμμάτων βοήθειας και μεταρρυθμίσεων, να δημιουργηθεί το περιβάλλον και η βάση η οποία θα καταστήσει δυνατή τη βιωσιμότητα του χρέους. Και αυτός ο δρόμος έχει λειτουργήσει καλά, με εξαίρεση την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φύγουμε από αυτή τη γενική μας φιλοσοφία και με αυτήν θα πάμε και στις συνομιλίες. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει υπό αμφισβήτηση, με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αυτή τη βάση τής έως τώρα συνεργασίας στο πλαίσιο των προγραμμάτων βοήθειας. Πρέπει να συζητήσουμε σε ποια βάση θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να συζητούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ακόμα, τόνισε ότι δεν υπάρχει σε αυτό το θέμα διάσταση μεταξύ του ΔΝΤ και του Eurogroup: «Στην Ευρώπη επιλέξαμε τον άλλο δρόμο. Μέχρι τις 30 Ιουνίου ήταν στο πλαίσιο του EFSF, τώρα στο πλαίσιο του ESM, που προβλέπει τη σύνδεση με όρους. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή προσέγγιση, την οποία επεξεργαστήκαμε από κοινού με το ΔΝΤ και την ακολουθήσαμε επιτυχώς τα τελευταία χρόνια. Και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητήσουμε τώρα αυτή την προσέγγιση».

Αναφερόμενος στην αποτυχία των προηγούμενων διαπραγματεύσεων, ο κ. Γέγκερ υποστήριξε ότι δε συνέβη για μια διαφορά 400 εκατομμυρίων, όπως έχει γραφτεί, «αλλά επειδή η ελληνική κυβέρνηση κατάλαβε ότι στις συνομιλίες για το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας, δε θα υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους και σίγουρα όχι στη μορφή των swaps ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως είχε προτείνει ο κ. Βαρουφάκης».

«Ο κ. Βαρουφακης ήθελε μαζικές παροχές, χωρίς αντιπαροχές, και όλοι στο Eurogroup του κατέστησαν σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει», εξήγησε ο κ. Γέγκερ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε σήμερα ότι η πόρτα για την Ελλάδα παραμένει ανοιχτή και ότι «περιμένουμε προτάσεις από την ελληνική πλευρά», ωστόσο τόνισε ότι το κούρεμα του χρέους «δεν είναι στην ατζέντα των συζητήσεων για εμάς», υποστηρίζοντας ότι «Δεν υπάρχει λόγος για αναδιάρθρωση του χρέους».Σχόλια