Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών: «η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να ξεπληρώσει τα χρέη της»

Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών: «η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να ξεπληρώσει τα χρέη της»

Στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να «απελευθερωθεί» με δικές της δυνάμεις από τα χρέη της καταλήγουν κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας στο πλαίσιο της παρουσίας της εαρινής έκθεσης με προβλέψεις για την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας. Ορισμένοι ερευνητές μάλιστα, δεν αποκλείουν ακόμη και Grexit. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Φέρντιναντ Φίχτνερ «η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να ξεπληρώσει τα χρέη της».

«Αναπόφευκτο το κούρεμα»

«Kούρεμα χρέους, μακροπρόθεσμα, είναι αναπόφευκτοo», δήλωσε ο Όλιβερ Χολτενμέλερ, επικεφαλής του Μακροοικονομικού Τμήματος στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (IWH) της πόλης Χάλε. «Προς το παρόν, μετατίθενται χρονικά τα προβλήματα της χώρας», σημείωσε. Ήδη πριν από 4 χρόνια, τα ίδια σχεδόν ινστιτούτα είχαν κάνει ενδελεχή ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, από την οποία προέκυψε ότι μερική ή ολική διαγραφή χρέους από τους δανειστές της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη. «Εάν κάναμε και σήμερα ανάλογη μελέτη, θα καταλήγαμε στο ίδιο συμπέρασμα, ότι κούρεμα χρέους είναι απαραίτητο».

Λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού ανάμεσα στους ερευνητές των γερμανικών ινστιτούτων ακόμη και έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης. «Η Ελλάδα δεν καταφέρνει να χρηματοδοτηθεί εξ ιδίων δυνάμεων», επισημαίνει ο Τίμο Βολμερσχόιζερ από το Ινστιτούτο IFO του Μονάχου. «Η χώρα εξαρτάται αποκλειστικά από τη χρηματοδότηση άλλων χωρών» παρατηρεί επιμένοντας ότι μετά από χρόνια μεταρρυθμίσεων, μέτρων λιτότητας και οικονομικής στήριξης από τους ευρωπαίους εταίρους θα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση. «Οφείλει κανείς να παρατηρήσει ότι μέσα στο ευρώ δεν λειτουργεί, υπάρχει η δυνατότητα να βγει η χώρα από το κοινό νόμισμα και εκτός ευρωζώνης να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της».

Επικρίσεις και στη γερμανική κυβέρνηση

Φ. Φίχτνερ: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να πληρώσει τα χρέη της»

Ωστόσο, με αυτήν την άποψη δεν συμφωνούν όλοι οι οικονομικοί ερευνητές. Ο Φέρντιναντ Φίχτνερ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) διαφωνεί εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο έχουν σταθεροποιηθεί οι θεσμοί της ευρωζώνης για να αντέξουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Αλλά ανεξαρτήτως του ποια θα είναι η έκβαση η δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν επηρεάζει τη γερμανική οικονομία, σε αυτό συμφωνούν τα κορυφαία γερμανικά ινστιτούτα. Είναι και ο λόγος που κατά τις συζητήσεις για την συγγραφή της εαρινής έκθεσης δεν ασχολήθηκαν με το ελληνικό ζήτημα, για το οποίο τουλάχιστον σε ότι αφορά το κούρεμα χρέους, δεν έχουν αλλάξει άποψη, όπως αναφέρουν, στα έξι χρόνια της κρίσης.

Τα 6 κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα επέκριναν τους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης για τον ασθενή ρυθμό ανάπτυξης και υπερασπίστηκαν την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πηγή: Die Welt, Handelsblatt, reuters, dpa / Ειρήνη ΑναστασοπούλουΣχόλια