Γεροβασίλη για την έκθεση της Κομισιόν: Επιχειρείται επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας στο προσφυγικό

Γεροβασίλη για την έκθεση της Κομισιόν: Επιχειρείται επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας στο προσφυγικό

Στην έκθεση της Κομισιόν που κατακεραυνώνει την Ελλάδα αναφορικά με τις δράσεις της για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, διαπιστώνοντας μεταξύ άλλων την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται με πλημμελείς διαδικασίες καταγραφής, δακτυλοσκόπησης και ελέγχου των εγγράφων των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς και με την έλλειψη διασύνδεσης με τα δεδομένα ευρωπαϊκών υπηρεσιών, όπως η Ιντερπόλ, αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και η τακτική της αλληλοεπίρριψης ευθυνών δε συνιστά αποτελεσματική διαχείριση ενός ιστορικών διαστάσεων προβλήματος, για το οποίο απαιτείται η κοινή δράση των χωρών της Ευρώπης», σημείωσε σχετικά η κ. Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι είναι «μη εποικοδομητικό να επιχειρείται η επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας, με αφορμή μια έκτακτη αξιολόγηση του Μηχανισμού Σένγκεν που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου, όταν η κατάσταση στο πεδίο ήταν πολύ διαφορετική από ό,τι σήμερα, 2,5 μήνες αργότερα».

Ακόμη, η κ. Γεροβασίλη επεσήμανε ότι η Ελλάδα ξεπερνά τον εαυτό της προκειμένου να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε από όλους να πράξουν το ίδιο».

Μάλιστα, η ίδια υπενθυμίζει ότι μόλις πριν δύο ημέρες, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, κατέληξαν σε απόφαση, για μια ενιαία ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα του προσφυγικού ζητήματος.

«Κοινός τόπος της απόφασης αυτής είναι ότι το κλειδί της διαχείρισης του προσφυγικού βρίσκεται στην Τουρκία και στην τήρηση, από αυτήν την χώρα, των συμφωνηθέντων» σημείωσε, παρατηρώντας παράλληλα ότι η συμφωνία αυτή μέχρι στιγμής δεν προχωρά, χωρίς η ευθύνη να βαραίνει οποιονδήποτε στη χώρα μας.

Η κ. Γεροβασίλη επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει επανειλημμένα την ενίσχυση της Frontex σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με μερική, ωστόσο, ανταπόκριση, ενώ αναφέρθηκε και στα όσα δεν έχουν γίνει από πλευράς ΕΕ σημειώνοντας τα εξής:

– Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης όπως συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης Σεπτεμβρίου έχει μείνει μετέωρο: από τους 160.000 πρόσφυγες, μόνο 414 έχουν μετεγκατασταθεί.

– Η επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης και στην Τουρκία έχει μηδαμινά αποτελέσματα παρά τις διεθνείς συμφωνίες.Σχόλια