Για έναν «διευρυμένο» πόλεμο εκτός των εδαφών της προετοιμάζεται νομοθετικά η Ιαπωνία

Για έναν «διευρυμένο» πόλεμο εκτός των εδαφών της προετοιμάζεται νομοθετικά η Ιαπωνία

Για πρώτη φορά μετά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ιαπωνία θα μπορεί πλέον να συμμετέχει και πάλι σε πολεμικές συρράξεις εκτός των εδαφών της, μετά τη σχετική νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης Άμπε σύμφωνα με την οποία αίρονται όλοι εκείνοι οι αποκλεισμοί που είχαν επιβληθεί στη χώρα μετά τη 2α Σεπτεμβρίου του 1945 όταν και έγινε η άνευ όρων παράδοσή της στα συμμαχικά στρατεύματα.

CACHE_620X620_1_1068002Η συγκεκριμένη τροποποίηση του νόμου που ήδη έχει ψηφιστεί από την «Κάτω Βουλή» και ετοιμάζεται να κυρωθεί σε ανώτερο κλιμάκιο, προβλέπει την δυνατότητα ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων πέραν των συνόρων της Ιαπωνίας και τη συμμετοχή τους σε ευρύτερους στρατιωτικούς σχηματισμούς, «εφόσον απειλείται η ασφάλεια της χώρας αλλά και των πολιτών».

Υπενθυμίζεται πως, μετά από τον συγκεκριμένο ρόλο που διαδραμάτισε η Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Β’ΠΠ και τη σύνταξή της με τις δυνάμεις του Άξονα, η χώρα δεν είχε το δικαίωμα να συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός των θαλασσίων συνόρων της κάτι που όμως, 70 ακριβώς χρόνια μετά αίρεται, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από μεγάλο τμήμα της ιαπωνικής κοινωνίας που βλέπει τη συγκεκριμένη κίνηση της κυβέρνησης Άμπε ως ξεκάθαρο προάγγελο ενός πολέμου που θα έχει χαρακτηριστικά «παγκοσμίου».

Οι τρεις «όροι» που θα διέπουν τη νέα νομοθετική ρύθμιση θα είναι οι ακόλουθοι: 

► Η χώρα θα μπορεί να συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός των θαλασσίων συνόρων όταν δέχεται επίθεση ή όταν ένας στενός σύμμαχος δέχεται επίθεση και από αυτό απειλείται η εθνική ασφάλεια της Ιαπωνίας και αποτελεί ταυτόχρονα σαφή κίνδυνο για τους πολίτες της.

► Όταν δεν έχει άλλους τρόπους προκειμένου να αποκρούσει μια επίθεση ώστε να εξασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια και να προστατεύσει τους πολίτες της.

► Σε κάθε περίπτωση η όποια χρήση βίας θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο και μόνο στον βαθμό που αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο.

_85270441_028174993-1Από το πρωί της Κυριακής, χιλιάδες ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων μαθητές και φοιτητές, συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν έξω από το Ιαπωνικό Κοινοβούλιο κατά της νέας νομοθετικής πρόβλεψης που θεωρούν πως υπονομεύει ακόμη και το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας, για να αντιμετωπιστούν δυναμικά από την Αστυνομία η οποία απέκλεισε την περιοχή και επιχείρησε να απωθήσει το πλήθος από το σημείο, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις ταραχές και τα επεισόδια που παρέμειναν σε σχετικά μικρή κλίμακα.
2015-08-30T055637Z_662219259_GF10000186848_RTRMADP_3_JAPAN-POLITICS-PROTESTS
Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε κάνει λόγο για μια «ρύθμιση» η οποία είναι πλέον απαραίτητη για την προστασία της Ιαπωνίας, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών αντιτίθεται σαφώς σε αυτές, με τα φαντάσματα της Χιροσίμας και του Ναγκασάκι να μην έχουν πάψει να στοιχειώνουν τη συλλογική μνήμη.

Το σχέδιο όμως έγινε αντικείμενο σφοδρής κριτικής και κατά τη διάρκεια πρόσφατης επιμνημόσυνης τελετής για τη μαύρη επέτειο της ρίψης των ΗΠΑ ατομικής βόμβας τον Αύγουστο του 1945 στην πόλη του Ναγκασάκι όπου χάθηκαν τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι.

Ένας από τους επιζώντες της επίθεσης, ο 86χρονος πλέον Sumiteru Taniguchi, είπε ότι δεν θα μπορούσε να δεχθεί τη νέα νομοθεσία του Άμπε, ο οποίος δεν δείχνει να πείθει ιδιαίτερα όταν «υπόσχεται» πως «η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου δεν πρόκειται να οδηγήσει τη συμμετοχή της χώρας σε εξωτερικούς πολέμους».Σχόλια