Για «ενιαία» συμφωνία μέχρι τέλος Μαΐου παλεύει η κυβέρνηση

Για «ενιαία» συμφωνία μέχρι τέλος Μαΐου παλεύει η κυβέρνηση

Με το σχέδιο Γιούνκερ να βρίσκεται, παρά τις διαψεύσεις, στο επίκεντρο των παρασκηνιακών διεργασιών, σχεδόν όλες οι πλευρές που συνθέτουν το παζλ του δραματικού σκηνικού στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – εταίρων φαίνεται να επιδιώκουν συμφωνία μέχρι τέλος Μαΐου. Η κυβέρνηση διαμηνύει με διάφορους τρόπους ότι λεφτά δεν υπάρχουν για να πληρωθεί η δόση της 5ης Ιουνίου προς το ΔΝΤ, άρα πρέπει να βρεθεί λύση νωρίτερα.

Όπως δείχνουν οι κινήσεις των εμπλεκομένων η επιδίωξη πλέον είναι να προκύψει συμφωνία μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και προς τούτο κορυφώνονται αφενός οι συζητήσεις στο τεχνικό επίπεδο, με το θέμα του ΦΠΑ να εξελίσσεται όμως σε αγκάθι, λόγω των έντονων διαφωνιών και αφετέρου σε πολιτικό επίπεδο. Καθοριστικής σημασίας μάλιστα θεωρείται η συνάντηση που αποφασίστηκε να γίνει στο περιθώριο της εαρινής συνόδου κορυφής στη Ρίγα της Λεττονία, που συνέρχεται Πέμπτη και Παρασκευή, ανάμεσα στην καγκελάριο Μέρκελ, τον πρόεδρο Ολάντ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η συνάντηση ανακοινώθηκε από τους δύο πρώτους την Τρίτη και ουσιαστικά αποτελεί εκπλήρωση του αιτήματος που είχε θέσει από μέρες η Αθήνα για μία πολιτική συζήτηση στο ανώτατο επίπεδο, με αφορμή τη σύνοδο αυτή.

Η ελληνική κυβέρνηση διευκρίνισε το βράδυ της Τρίτης ότι επιδίωξή της και άρα αυτό θα θέσει έτσι κι αλλιώς ο κ. Τσίπρας στους δύο ηγέτες, είναι να υπάρξει ενιαία συμφωνία για όλα και να μην «σπάσει» το πακέτο της λύσης σε δύο ή περισσότερες φάσεις. Να μην δοθεί δηλαδή απλά μία χρηματοδοτική ανάσα έναντι των μέτρων τώρα και να μείνουν κρίσιμα θέματα, όπως το χρέος σε εκκρεμότητα για το φθινόπωρο. Η Αθήνα φοβάται ότι τυχόν «αδύναμη λύση» και διατήρηση της αβεβαιότητας θα συνεχίσει να πλήττει την ελληνική οικονομία και θα ενισχύσει τις υφεσιακές τάσεις. Γι’ αυτό θέλει ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, αποφάσεις και συμφωνίες για όλα το συντομότερο και με ενιαίο τρόπο.

Το βράδυ της Τρίτης ωστόσο υπήρξε μπλέξιμο στην κυβερνητική γραμμή, καθώς από την ενημέρωση που έκανε ο πρωθυπουργός στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, διαφάνηκε ότι η Ελλάδα επιδιώκει συμφωνία σε δύο φάσεις. Μία «μικρή» τώρα, ώστε με τη λήψη των μέτρων από ελληνικής πλευράς να αποκατασταθεί η ομαλή χρηματοδότηση και μία μεγάλη το φθινόπωρο, που θα λύνει και το πρόβλημα του χρέους. Το Μέγαρο Μαξίμου με non paper διευκρίνισε ότι η επιδίωξη είναι μία «ενιαία συμφωνία».

Πάντως, μπορεί οι ηγέτες να ανταποκρίνονται στην ανάγκη πολιτικών συζητήσεων και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για έναν συμβιβασμό – πιστεύει και αυτός ότι θα βρεθεί λύση μέχρι αρχές Ιουνίου – ωστόσο υπάρχουν πάντα και εκείνοι που αντιδρούν. Η Αθήνα παρακολουθεί διακριτικά ενοχλημένη τη νέα προκλητική παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος επιτέθηκε για μία ακόμα φορά στην κυβέρνηση, στην πιο κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων. Στο μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν απλώς να υπερκεραστούν τέτοιες συμπεριφορές από την πολιτική βούληση που δείχνουν οι ηγέτες της ευρωπαϊκής ένωσης.Σχόλια