Για έξοδο από την ΕΕ ετοιμάζονται οι Βρετανοί – Νομοσχέδιο για δημοψήφισμα μέχρι τέλος του 2015

Για έξοδο από την ΕΕ ετοιμάζονται οι Βρετανοί – Νομοσχέδιο για δημοψήφισμα μέχρι τέλος του 2015

Νομοσχέδιο το οποίο θα προωθήσει η κυβέρνηση Κάμερον μέχρι το τέλος του 2015  και θα προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέσα στα επόμενα δυο έτη με το ερώτημα της παραμονής ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε σήμερα η ίδια η Βασίλισα Ελισάβετ, κατά την έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου και την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

«Η κυβέρνησή μου θα επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα επιδιώξει τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος όλων των χωρών-μελών», είπε η βασίλισσα ενώπιον των βουλευτών και των υπουργών της κυβέρνησης Κάμερον.

Οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου θα παρουσιαστούν αύριο Πέμπτη και κατόπιν θα συζητηθούν στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μετά την επαναδιαπραγμάτευση των όρων υπό τους οποίους μετέχει η Βρετανία στην ΕΕ.

Ο Κάμερον, που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας σε μια «μεταρρυθμισμένη» ΕΕ, συναντήθηκε την Δευτέρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του παρουσίασε τους στόχους του. Αύριο θα δειπνήσει στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Η κυβέρνηση Κάμερον, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις, σκοπεύει επίσης να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα «παγώνει» τους φόρους των νοικοκυριών μέχρι το 2020. Ο νόμος αυτός «θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του φόρου εισοδήματος, του φόρου προστιθέμενης αξίας και των κοινωνικών εισφορών τα επόμενα πέντε χρόνια».

Ακόμη, θα αυξηθεί το αφορολόγητο όριο κατά 2.000 λίρες για να φτάσει, μέχρι το 2020, στις 12.500 λίρες (17.600 ευρώ) ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι που πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος για τις 30 πρώτες ώρες εργασίας τους κάθε εβδομάδα.

Στις προγραμματικές δηλώσεις αναφέρεται ακόμη και η παραχώρηση διευρυμένων εξουσιών στη Σκωτία, όπως είχε υποσχεθεί ο Κάμερον ότι θα κάνει μετά τη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, τον περασμένο Σεπτέμβριο.Σχόλια