Για ποιον λόγο «τσικνίζουμε»;

Για ποιον λόγο «τσικνίζουμε»;

Τσικνοπέμπτη σήμερα, χρόνια πολλά σε όλους! Ετοιμαζόμαστε λοιπόν να«τσικνίσουμε». Τι γιορτάζουμε όμως τη μέρα αυτή και γιατί καταναλώνουμε κρέας;
Η Τσικνοπέμπτη είναι μια γιορτή της ορθοδοξίας και γιορτάζεται την δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών, την εβδομάδα της Κρεατινής όπως ονομάζεται. Η εν λόγω εβδομάδα, είναι η τελευταία εβδομάδα που επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος πριν την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής.

Ακολουθεί η εβδομάδα της Τυρινής, τελευταία εβδομάδα δηλαδή για την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων πριν τη νηστεία.
Η λαϊκή παράδοση ορίζει πως τα νοικοκυριά πρέπει να καθαρίσουν το σπίτι από κάθε τροφή που δεν θα μπορούσαν να καταναλώσουν κατά την διάρκεια της νηστείας δηλαδή όλα τα κρέατα που είχαν στη διάθεσή τους πριν την Κυριακή της Τυρινής.
Η Πέμπτη ήταν η μόνη ημέρα της εβδομάδας της Κρεατινής που μπορούσαν να κάνουν αυτή την εκκαθάριση από τα κρέατα, καθώς Τετάρτη και Παρασκευή είναι μέρες που οι χριστιανοί δεν τρώνε κρέας και το Σάββατο πριν την Κυριακή της Τυρινής είναι ψυχοσάββατο, μέρα πάλι χωρίς κρέας.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων,  πέρασε στην παράδοσή μας, σαν υποχρεωτική η κρεατοφαγία την Τσικνοπέμτπη… Καλή όρεξη!Σχόλια