Για πώληση «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων & καρτών προετοιμάζονται οι τράπεζες

Για πώληση «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων & καρτών προετοιμάζονται οι τράπεζες

Για πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών σε εξειδικευμένες εταιρείες ανάκτησης οφειλών, με στόχο οι πρώτες συναλλαγές να ολοκληρωθούν εντός του τελευταίου τριμήνου του 2016, προετοιμάζονται οι μεγάλες τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».

«Οι πωλήσεις καταναλωτικών δανείων σε τρίτους σηματοδοτούν την πιο επιθετική στάση των τραπεζών για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, το σύνολο των οποίων ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ», αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η επιλογή των τραπεζών να προχωρήσουν πρώτα σε πωλήσεις καταναλωτικών δανείων οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι εκτιμούν πως μπορούν να τα πουλήσουν χωρίς να επιβαρυνθούν με ζημίες.

«Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η πώληση καταναλωτικών δανείων είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη, καθώς πρόκειται για δάνεια που έχουν δοθεί για καταναλωτικούς σκοπούς και δεν συνδέονται με το ευαίσθητο ζήτημα της πρώτης κατοικίας. Στο ζήτημα των στεγαστικών δανείων, οι επιλογές των τραπεζών θα είναι πιο προσεκτικές, θα επιδιώξουν την εξεύρεση λύσεων με τους δανειολήπτες και μόνο στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας θα προχωρήσουν σε πιο δραστικές επιλογές», αναφέρει σχετικά η «Καθημερινή».

Σημειώνεται ακόμη ότι οι τράπεζες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να συμφωνήσουν και να δεσμευθούν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα, πλαίσιο δράσεων και διορθωτικών ενεργειών σε περίπτωση μη επίτευξης στόχων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στόχος για το τραπεζικό σύστημα είναι να μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια στα 60 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019, δηλαδή μείωση κατά περισσότερα από 40 δισ., μέσα σε διάστημα περίπου 2,5 ετών.

 Σχόλια