Για τη συνταγματικότητα της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων καλείται να αποφασίσει το ΣτΕ

Για τη συνταγματικότητα της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων καλείται να αποφασίσει το ΣτΕ

Για το ζήτημα της συνταγματικότητας της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων της χώρας, για 42 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10, καλείται να αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας ΣτΕ, στο οποίο είχαν προσφύγει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι Δήμοι στη δικαιοδοσία των οποίων υπάρχουν αεροδρόμια, Δικηγορικοί Σύλλογοι, Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, κλπ., ζητώντας να ακυρωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις με τις οποίες παραχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ τα δικαιώματα παραχώρησης σε τρίτους μέσω συμβάσεων η διοίκηση, διαχείριση, επέκταση, συντήρηση και εκμετάλλευση των κρατικών αεροδρομίων.

Υπενθυμίζεται ότι τα αεροδρόμια παραχωρήθηκαν με εφάπαξ ποσό από 600-650 εκατ. ευρώ για το κάθε ένα, και ετήσιο μίσθωμα περίπου 11 εκατ. ευρώ για κάθε αεροδρόμιο.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οι φορείς υποστήριξαν ότι η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων είναι αντίθετη στο Σύνταγμα, καθώς εκχωρούνται μεγάλα κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού δημοσίου σε ιδιώτες, προς βλάβη της εθνικής οικονομίας.

Ακόμη, τόνισαν ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές καθώς απαγορεύεται η παραχώρηση και η εκμετάλλευση των κρατικών αεροδρομίων σε ιδιώτες, διότι έτσι στερεί το κράτος μέρος του εδάφους επί του οποίου ασκεί εξουσία.

Τέλος, υποστήριξαν ότι παραβιάζονται θεμελιώδεις συνταγματικοί κανόνες όπως είναι η οικονομική ελευθερία, η ίση μεταχείριση, η δημόσια ασφάλεια, κλπ., ενώ παραβιάζονται και διμερείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρας μας με άλλα κράτη.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι του Ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα των ιδιωτικοποιήσεων.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της, ενώ έξω από το ΣτΕ είχαν συγκεντρωθεί περίπου 80 πολίτες από τις περιοχές που έχουν αεροδρόμια.

Διαβάστε επίσης:

Δίνουν σε Fraport και Κοπελούζο τα αεροδρόμιαΣχόλια