Γιατί χτύπησαν πάλι τη Γαλλία;

Γιατί χτύπησαν πάλι τη Γαλλία;

Στο ερώτημα «Γιατί χτύπησαν πάλι τη Γαλλία» προσπαθεί να απαντήσει ο δημοσιογράφος του Slate Tζόσουα Κίτινγκ ειδικός σε θέματα διεθνών σχέσεων.

Γράφει ο Κίτινγκ: 

«Δεν ξέρουμε ακόμη πολλά για τους δράστες της χθεσινής πολλαπλής επίθεσης στο Παρίσι, οι οποίες έγιναν με πυροβολισμούς και εκρήξεις σε διάφορες τοποθεσίες και μια ομηρία που είχε σαν συνέπεια ένα μεγάλο αριθμό νεκρών. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να λάβουμε σοβαρά υπόψη όλες τις θεωρίες που διατυπώνονται για τα κίνητρα και τους λόγους της επίθεσης.

Αλλά οι τακτικές των επιτιθέμενων φαίνεται να ταιριάζουν στο στιλ του «αντάρτικου πόλης» όπως αυτής στο Charlie Hebdo τον Ιανουάριο. Αλλά και τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες ήταν ΑΚ-47s  τα οποία ταιριάζουν με εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν στο Charlie Hebdo, καθώς και σε πολλά άλλα επεισόδια στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια.

Ακόμη και πριν το Charlie Hebdo, η Γαλλία είχε δεχθεί μια σειρά επιθέσεων που συνδέονταν με ισλαμιστές εξτρεμιστές, ενώ εκατοντάδες Γάλλοι πολίτες είχαν ήδη ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθούν στο ΙSIS. Από τον Ιανουάριο υπήρξε ένας αριθμός μικρότερης έκτασης περιστατικών συμπεριλαμβανομένου του αποκεφαλισμού και της επίθεσης σε ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου στη Λυόν από ένα άτομο που εικάζεται ότι ήταν κοντά στο ISIS, τον περασμένο Ιούνιο, της σύλληψης ενός μαθητή που είχε καλάσνικοφ και ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε μια επίθεση σε εκκλησίες του Παρισιού τον Απρίλιο, ενώ τον περασμένο Αύγουστο είχε αποτραπεί μια επίθεση σε τρένο υψηλής ταχύτητας.

Επιθέσεις όπως αυτές δημιουργούν κάτι σαν ανάδραση. Οι φόβοι της τρομοκρατίας συμβάλλουν στην ένταση της καχυποψίας και της περιθωριοποίησης τμήματος του μουσουλμανικού πληθυσμού της Γαλλίας κάτι το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στην περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση (σίγουρα πρέπει να περιμένουμε ότι η υποστήριξη στο κόμμα «Εθνικό Μέτωπο» της Λεπέν θα αυξηθεί μετά την επίθεση αυτή).

Η επίθεση στο Charlie Hebdo είχω ωθήσει, επίσης τη Γαλλία να αναλάβει περαιτέρω ενεργό ρόλο στον πόλεμο στη Συρία, με την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών κατά του ISIS το Σεπτέμβριο, κάτι το οποίο μπορεί να λειτούργησε ως μια ακόμη πρόφαση για τους δράστες, σύμφωνα με τις τελευταίες ανεπιβεβαίωτες αναφορές. Η επίθεση έρχεται, επίσης, μετά από μια σειρά αποτυχημένων επιθέσεων από τον ISIS, ενόψει των βασικών συνομιλιών για τη Συρία στην οποία συμμετέχουν μια σειρά από χώρες, ανάμεσά τους και η Γαλλία και μόνο μετά από έναν καταστροφικό βομβαρδισμό του ISIS στη Bηρυτό την Πέμπτη.

Αν υπάρχει μια σύνδεση με τη Συρία ή με τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, κάτι για το οποίο δεν είμαστε ακόμη σίγουρη, η χθεσινή επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερη στρατιωτική δράση.

Η επίθεση έρχεται μόλις μερικές εβδομάδες πριν φθάσουν στο Παρίσι περισσότεροι από 100 ηγέτες χωρών για να συμμετέχουν σε συνομιλίες για το κλίμα. Θα βρίσκονταν σε μια πόλη που βρισκόταν στην άκρη. Τώρα, θα βρεθούν σε κάτι πολύ πιο σκοτεινό».

 Σχόλια