Γιατί βγήκε η υπόθεση Βγενόπουλου από το αρχείο

Γιατί βγήκε η υπόθεση Βγενόπουλου από το αρχείο

Του Πέτρου Κουσουλού

Οι αναφορές των πρώην βουλευτών, Δημήτρη Τσιρώνη και Νίκου Σιφουνάκη, η πειθαρχική αγωγή που ασκήθηκε στην εισαγγελέα Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, αλλά και τα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου και συγκεκριμένα στο koutipandoras.gr ήταν τα νέα στοιχεία που οδήγησαν στην ανάσυρση της δικογραφίας Βγενόπουλου από το αρχείο. Το ereportaz αποκαλύπτει το περιεχόμενο της πεντασέλιδης παραγγελίας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κυρίας Ξένης Δημητρίου προς τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, κ. Ισίδωρο Ντογιάκο στις 22 Ιουλίου 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια κιόλας ημέρα η εισαγγελική παραγγελία εστάλη στο γραφείο του εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς με την κυρία Ελένη Ράϊκου να χρεώνει την υπόθεση στους κ.κ. Αντώνη Ελευθεριάνο και Γιάννη Δραγάτση οι οποίοι άσκησαν τις κακουργηματικές διώξεις κατά του ισχυρού άνδρα της MIG, Ανδρέα Βγενόπουλου, της εφοπλίστριας Φράγκου, κοκ.  

Τα νέα στοιχεία

Στην παραγγελία της η κυρία Δημητρίου καταγράφει ως νέα στοιχεία τις αναφορές των δύο πρώην βουλευτών, Τσιρώνη και Σηφουνάκη, στις 13 Ιουλίου 2016.

tsironis
Ο κ. Τσιρώνης

Ο μεν κ. Τσιρώνης είχε μεταξύ άλλων αναφέρει ότι στην Προανακριτική και την Εξεταστική Επιτροπή, που ασχολήθηκε με την υπόθεση των μετοχοδανείων της Marfin Popular Bank, η τράπεζα προσκόμισε πλαστά νομιμοποιητικά έγγραφα παρασύροντας τόσο τις ελεγκτικές αρχές, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Επιπλέον προσκόμισε και εννέα συνολικά έγγραφα από την Κύπρο με τα οκτώ να είναι πιστοποιητικά από το Κυπριακό υπουργείο Εμπορίου για τις εταιρείες RASSADEL και MADEUS.

Η εισαγγελέας του ΑΠ χαρακτηρίζει ως νέο στοιχείο και την πειθαρχική αγωγή που άσκησε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου σε βάρος της εισαγγελέως Αθηνών, Γεωργίας Τσατάνη και οδήγησε στην προκαταρκτική εξέταση το περιεχόμενο της οποίας αποκάλυψε το ereportaz.

Στα στοιχεία περιλαμβάνει όμως και δυο δημοσιεύματα από την ιστοσελίδα koutipandoras.gr.

To πρώτο φέρει τίτλο «Ο υπερπολύτιμος κύριος Γεωργαράς και τα τρίγωνα της αμαρτίας» και αναφέρεται στον πραγματογνώμονα που ορίστηκε από την κα Τσατάνη προκειμένου να διεξάγει την πραγματογνωμοσύνη, ενώ το δεύτερο έχει τίτλο «Η Θεοδωροπούλου και οι «συμπτώσεις» με τον Βγενόπουλο». Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η αντεισαγγελέας Εφετών χειρίστηκε υπόθεση αυτομήνυσης της MIG την οποία και αρχειοθέτησε.

Λίγες ώρες μετά την άσκηση της δίωξης ο επιχειρηματίας εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτήριζε μη σύννομη την δίωξη που του ασκήθηκε αμφισβητώντας την ύπαρξη νέων στοιχείων ικανών να δικαιολογήσουν την ανάσυρση της υπόθεσης από το αρχείο.

«Ούτε νέα στοιχεία υπήρξαν όμως, εξ όσων γνωρίζω, ούτε κλήθηκα ποτέ για να ασκήσω το θεμελιώδες δικαίωμά μου να ακουστώ και να υποδείξω τα μέσα της υπεράσπισής μου. Υπό τα δεδομένα αυτά η ποινική μου δίωξη θα ελεγχθεί για τη νομιμότητά της και δικαιολογεί δυσπιστία για την ευθυκρισία και την αμεροληψία όσων την αποφάσισαν. Στην πορεία της διαδικασίας θα αποδειχθεί πανηγυρικά ότι δεν έχω διαπράξει οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 Σχόλια