Γιούνκερ: Δεν έλαβα ποτέ την αντιπρόταση Τσίπρα γι’ αυτό δεν του μίλησα

Γιούνκερ: Δεν έλαβα ποτέ την αντιπρόταση Τσίπρα γι’ αυτό δεν του μίλησα

Φανερά ενοχλημένος από τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της G7, που διεξάγεται στη Βαυαρία.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την τοποθέτησή του για τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου δεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα, καθώς είναι εκτός «ατζέντας», οι δημοσιογράφοι επικεντρώθηκαν στην κατάσταση της Αθήνας, θέτοντας απανωτές ερωτήσεις.

Ο κ. Γιούνκερ επιβεβαίωσε και δημόσια ότι δεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό το Σάββατο, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έλαβε ποτέ την εναλλακτική πρόταση του κ. Τσίπρα. «Ο κ. Τσίπρας ήταν και παραμένει φίλος μου, αλλά για να διατηρηθεί αυτή η φιλία πρέπει να τηρηθούν κάποιοι κανόνες» δήλωσε με νόημα.

Η δήλωση αυτή του κ. Γιούνκερ αφήνει εκτεθειμένο το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το Σάββατο, μετά την αποκάλυψη αξιωματούχου -υπό το καθεστώς της ανωνυμίας- στο Reuters και τους Financial Times, ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν αρνήθηκε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Έλληαν πρωθυπουργό, η κυβερνητική πλευρά είχε σπεύσει να κάνει λόγο για παραφιλολογία, σχολιάζοντας: «Μετά την πρόταση των θεσμών, «που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα» -αλλά δημοσιεύθηκε στον Τύπο!…-, σήμερα (σ.σ. χθες) αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις!».

Αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Γιούνκερ σχολίασε ένιωσε «κάπως απογοητευμένος, διότι παρουσίασε την πρότασή μας ως τελεσίγραφο, κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει όντως προθεσμία στις διαπραγματεύσεις, απάντησε θετικά, αλλά δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει την ημερομηνία, προκειμένου να μην επηρεάσει αρνητικά τις συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές.

«Μακάρι να μπορούσα να βγάλω ένα λαγό από το καπέλο, για να λύσω το ελληνικό πρόβλημα» τόνισε, για να επαναλάβει την στήριξή του στη χώρα μας, δίχως ωστόσο να αποκλείσει, αυτή τη φορά, το σενάριο ενός Grexit.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υπογράμμισε ότι «το θέμα της Ελλάδας δεν είναι μόνο οικονομικό, έχει και ηθική διάσταση».Σχόλια