Γιούνκερ: Εφικτή μια συμφωνία στο επόμενο διάστημα – Κυβέρνηση: Αν επικρατήσει η «σκληρή γραμμή», θα δυσκολευτούμε για λύση

Γιούνκερ: Εφικτή μια συμφωνία στο επόμενο διάστημα – Κυβέρνηση: Αν επικρατήσει η «σκληρή γραμμή», θα δυσκολευτούμε για λύση

Χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που διεξήχθη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Ρίγα της Λετονίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου οι δύο άνδρες να αποτιμήσουν τη μέχρι τώρα πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα, ωστόσο, και αν και επικοινωνιακά όλα πήγαν καλά με το κλίμα μεταξύ Τσίπρα και Γιούνκερ να είναι ιδιαίτερα θερμό, το αποτέλεσμά της είναι μάλλον αδιάφορο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα θετικά της συνάντησης είναι το ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι υπάρχει όντως σημαντική πρόοδος και ότι θεωρεί ότι είναι εφικτή μια συμφωνία μέσα στο προσεχές διάστημα, εντός του χρονικού πλαισίου που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Από την πλευρά της Αθήνας, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του πρωθυπουργού στη Ρίγα, κυβερνητική πηγή ανάφερε ότι «Αυτή τη στιγμή η μόνη ρεαλιστική λύση είναι να βρεθεί μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία κι ο καθένας θα κριθεί από αυτό». Ωστόσο, η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι «αν κυριαρχήσει η σκληρή γραμμή, τότε θα μας δυσκολέψει στην εξεύρεση λύσης».

Σημειώνεται ακόμα ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, λίγο πριν συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, διεμήνυσε στους Ευρωπαίους εταίρους ότι «δεν μπορούμε να πετάξουμε την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη». Το ζήτημα, όπως είπε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche, «δεν αφορά μόνο στη νομισματική πολιτική ή οικονομικούς λόγους, αλλά αφορά και στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων».

«Δεν μπορείς να τους πετάξεις έξω από τη νομισματική ένωση. Και οι Έλληνες όμως πρέπει να κατανοήσουν ότι η αλληλεγγύη του ενός πρέπει να αντανακλά στην ακεραιότητα του άλλου» υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ, ενώ, απαντώντας σε όσους επικρίνουν το κοινό νόμισμα, ισχυριζόμενοι ότι έχει προκαλέσει διάσπαση στο εσωτερικό της ΕΕ, τόνισε: «Δεν ευθύνεται το ευρώ για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινή στάση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα βρισκόμασταν σε νομισματικό πόλεμο, εάν δεν υπήρχε το ευρώ».

Σημειώνεται ότι το ραντεβού Τσίπρα – Γιούνκερ πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.Σχόλια