Γιούνκερ: Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις

Γιούνκερ: Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις

«Η μετανάστευση, η τρομοκρατία, η οικονομική νομισματική ένωση και η Μεγάλη Βρετανία αντικατοπτρίζουν μια Ευρώπη σε πολλαπλές κρίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνοψίζοντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα θέματα που απασχολούν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σαφέστατα βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση και καλό θα είναι να ξεπεράσουμε την εθνική οπτική γωνία και να ξαναβρούμε το πνεύμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, που είναι η αλληλεγγύη», πρόσθεσε και τόνισε ότι «μπορούμε να το κάνουμε εάν το επιθυμούμε».

Σχετικά με την προσφυγική κρίση, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι όσα λέγονται για το ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό «είναι αλήθεια και ψέματα ταυτόχρονα» και εξήγησε: «Είναι ψέματα, διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται μαζί με το Ευρωκοινοβούλιο για να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και είναι αλήθεια, γιατί όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αφήσει τα λόγια και περάσει στις πράξεις».

Ο κ. Γιούνκερ κάλεσε το Ευρωκοινοβούλιο να συνεργασθεί «για ακόμα μια φορά» με την Επιτροπή για τη δημιουργία ευρωπαϊκού Σώματος Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

«Κοινά σύνορα – κοινή διαχείριση», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εάν δεν το συνειδητοποιήσουμε, η Σένγκεν δε θα επιβιώσει και θα επιστρέψουμε σε μια Ευρώπη με τα παλιά σύνορα, αυτήν που οι νέοι δεν έχουν γνωρίσει, πράγμα που δεν τους εύχομαι».Σχόλια