Γιούνκερ: Είχαμε μια σημαντική & ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Γιούνκερ: Είχαμε μια σημαντική & ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες.

Μετά τη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους εξέφρασε την ελπίδα του για μία συμφωνία με την οποία θα καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας στο μέλλον, και η οποία θα εγγυάται την κοινωνική συνοχή. «Δουλεύουμε για να γεφυρώσουμε τις εναπομείνασες διαφορές, και ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα, και εργαζόμαστε προκειμένου να φθάσουμε σε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κομισιόν, δήλωσε πως είχε μία σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και αποκάλυψε ότι εξήγησε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως έγκαιρα θα επιτευχθεί μία συμφωνία.

Στο πλαίσιο της συνάντησής της, οι δύο άντρες συμφώνησαν να είναι σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες, και ενώ κορυφώνονται οι διαδικασίες των διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας και η ελληνική αποστολή επιστρέφουν απόψε το βράδυ στην Αθήνα.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, προσερχόμενος στο χώρο της συνάντησης, δήλωσε: «Με τον Τσίπρα έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις».

Την ίδια ώρα, ότι «Μια συμφωνία με την Ελλάδα μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το επόμενο Eurogroup» ανέφερε σήμερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε ότι η συμφωνία αυτή θα πρέπει να είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική, προκειμένου η Ελλάδα να κατορθώσει να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία, ενώ προσέθεσε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων παραμένει δύσκολη. «Ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα» επανέλαβε και πρόσθεσε ότι το υπάρχον ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Εν τω μεταξύ, αναφερόμενη στη χθεσινή της συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στις Βρυξέλλες, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι υπήρξε συμφωνία ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να εργαστεί μετ’ επιτάσεως ώστε να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα.

Ακόμα, η κ. Μέρκελ είπε ότι κάθε ημέρα για την Ελλάδα μετράει και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν όλα τα σωστά βήματα, ενώ έκανε λόγο για «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» στην τριμερή των Βρυξελλών.

Σημείωσε, τέλος, ότι η αίσθησή της είναι πως πλέον υπάρχει η διάθεση στενής συνεργασίας με τους Θεσμούς, και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η διάθεση να αξιοποιηθεί.

Νωρίτερα ο Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, τόνισε την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις στο ελληνικό ζήτημα γιατί δεν υπάρχει άλλος χρόνος. «Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε αποφάσεις και όχι διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε: «κατά τη γνώμη μου η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι λίγο πιο ρεαλίστρια. Δεν υπάρχει πια χώρος για παιχνίδια. Θα έρθει η μέρα που κάποιος θα πει ότι τα παιχνίδια τέλειωσαν».

Συνεχίζοντας ο κ. Τουσκ είπε ότι το επόμενο Eurogroup θα είναι κρίσιμο και αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα και κατέληξε λέγοντας πως «δεν υπάρχει χρόνος».Σχόλια