Γιούνκερ και Τσίπρας έβγαλαν κοινή δήλωση για ασφαλιστικό και εργασιακά

Γιούνκερ και Τσίπρας έβγαλαν κοινή δήλωση για ασφαλιστικό και εργασιακά

Σε κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα προχώρησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Όπως αναφέρεται στη δήλωση, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συζήτησαν για την πορεία των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, και κατέγραψαν την πρόοδο των διαβουλεύσεων στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων.

Κατά τη συζήτησή τους, διαπιστώθηκε η ανάγκη για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού, και αυτή των μισθολογικών εξελίξεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι κ.κ. Γιούνκερ και Τσίπρας συμφώνησαν στο να υπάρξει ένα μοντέρνο και αποτελεσματικό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Διαβάστε αναλυτικά την κοινή δήλωση:

«Ο Πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία. Κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group».



Σχόλια